Kleding keurmerken & certificeringen
Keurmerken in slow fashion
In de wereld van fair fashion kom je verschillende keurmerken en certificeringen tegen die aangeven dat kleding eerlijk en/of duurzaam gemaakt is. Voor deze keurmerken worden kledingmerken, aan de hand van een aantal criteria, getoetst door een onafhankelijke organisatie die het certificaat afgeeft. Dit is heel fijn, want op deze manier worden wij als consument geholpen bij het maken van een bewuste keuze voor duurzame kleding.
Grote kledingmerken vs. start-ups
Wanneer een (duurzaam) kledingmerk niet is aangesloten bij een keurmerk, betekent dit niet meteen dat het kledingmerk of zijn leverancier niet eerlijk of duurzaam onderneemt. Een kledingmerk kan hiervoor verschillende redenen hebben. Keurmerken zijn vaak duur en dit kunnen jonge kledingmerken zich niet altijd permitteren, terwijl grotere kledingmerken hier budgetten voor hebben.
Daarnaast hebben grotere duurzame kledingmerken die buiten Europa produceren vaak een keurmerk om aan te tonen dat de ateliers waarmee ze werken gecontroleerd worden door onafhankelijke organisaties (de keurmerken). Fair Wear en GOTS (Global Organic Textile Standard) zijn twee bekende voorbeelden hiervan. Hierdoor weet je dat jouw kledingstuk onder eerlijke omstandigheden is geproduceerd. Maar het komt ook vaak voor dat duurzame kledingmerken werken met hun eigen fabrieken. Dan is een keurmerk niet nodig, want het merk weet immers zelf hoe het er aan toe gaat in hun eigen fabriek: onder eerlijke omstandigheden met respect voor mens en milieu. Steeds meer duurzame kledingmerken willen zo transparant mogelijk zijn en geven veel informatie op hun eigen website en social media kanalen. Wij raden daarom aan om, naast te kijken naar keurmerken, ook te kijken naar hoe transparant kledingmerken zijn over hun productieproces en materialen in hun communicatie.
Keurmerken bij Sophie Stone
Bij Sophie Stone werken we samen met duurzame kledingmerken die aangesloten zijn bij verschillende keurmerken en/of consumentenlabels. Op deze manier kunnen zowel wij als de duurzame merken binnen Sophie Stone onze beloftes qua duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden aan jullie garanderen.
Hoewel veel merken ernaar streven om zo duurzaam mogelijk te zijn, is het in de huidige mode-industrie lastig om volledig duurzaam te ondernemen. Een kledingstuk is hierdoor vaak (nog) niet 100% duurzaam, maar bijvoorbeeld duurzaam qua materiaal of er wordt streng gecontroleerd of de productie plaatsvindt in een sociaal verantwoorde omgeving. Wanneer dierenwelzijn heel belangrijk voor je is, kan je bijvoorbeeld ook bewust kiezen voor vegan fashion. Bij Sophie Stone begrijpen we dat duurzaamheid wat betreft kleding voor iedereen iets anders kan betekenen. Daarom hebben we de verschillende keurmerken in onze webshop verdeeld in categorieën, zodat je op basis van jouw eigen duurzame voorkeuren een bewuste keuze kan maken voor duurzame mode.
De keurmerken in de Sophie Stone webshop zijn onder te verdelen in drie categorieën:
- Goede arbeidsomstandigheden: BSCI, Fair Wear, Fair Trade cotton en GOTS
- Duurzaam materiaal: Global Recycled Standard, GOTS, Fair Trade cotton en OEKO-TEX Standard 100
- Dierenwelzijn: PETA-Approved Vegan
Help! Er zijn zoveel soorten keurmerken voor kleding
Wij begrijpen dat je met al die verschillende keurmerken soms niet meer weet wat het betekent. Daarom hebben wij de keurmerken binnen Sophie Stone voor je op een rij gezet en geven we per keurmerk extra informatie. Ben je aan het shoppen in onze webshop en wil je graag weten welk keurmerk het kledingstuk in jouw mandje heeft? Bij Sophie zie je per merk en product welk keurmerk het heeft. Mocht je naar aanleiding van het lezen van deze pagina vragen hebben wat betreft een van de keurmerken? Mail ons je vraag en wij beantwoorden deze graag voor je! Stel je vraag via: vraag@sophiestone.nl