Wat is fair fashion? 

Fair fashion is mode die onder goede arbeidsomstandigheden en van duurzame materialen gemaakt is. Deze mode is door haar productieproces minder belastend voor het milieu en leidt tot een verhoging van de levensstandaard van de mensen die de kleding maken. Andere benamingen voor fair fashion zijn: eerlijke, verantwoorde, groene kleding of eco mode. In het Engels worden de termen ethical fashion, conscious fashion en sustainable fashion veel gebruikt.

Fair Fashion

Fair Fashion is beter voor de mensen die deze kleding produceren dan reguliere mode omdat ze o.a.: een redelijk salaris krijgen, onder veilige omstandigheden werken en er geen sprake is van kinderarbeid.

De Fair Wear Foundation heeft acht condities benoemd waar Eerlijke Kleding aan moet voldoen. Merken kunnen zich aansluiten bij de Fair Wear Foundation, nadat deze op verschillende manieren gecontroleerd heeft of ze aan de gestelde condities voldoen. ARMEDNANGELS is een merk uit de Sophie Stone collectie dat aangesloten is bij de Fair Wear Foundation. De merken People Tree en ARMEDANGELS uit onze collectie dragen het Fair Trade keurmerk. Daarnaast is er het omvangrijke GOTS keurmerk voor biologisch materialen, dat o.a. goede arbeidsomstandigheden als een van haar voorwaarden heeft opgenomen. Het GOTS keurmerk wordt door vrijwel alle merken van Sophie Stone gevoerd. Een uitleg over de belangrijkste keurmerken lees je op de pagina keurmerken.

Duurzaam

Fair Fashion is beter voor het milieu en de mensen die het land bewerken door het gebruik van o.a.: duurzamere grondstoffen zoals biologisch katoen (geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen), bamboe (geen pesticiden/weinig irrigatie nodig) en Tencel/Lycocell.

Er zijn verschillende certificeringen voor de genoemde grondstoffen. Een van de bekendste is het GOTS (Global Organic Textile Standard) certificaat voor biologisch katoen en andere biologisch geteelde vezels die als grondstof voor textiel gebruikt worden.

Daarnaast maken Fair Fashion merken gebruik van recycling (bijv. oude petflessen als basis voor spijkerbroeken), beperken/compenseren zij de CO2-uitstoot van hun fabrieken, worden milieu-vriendelijke verfstoffen gebruikt, voorkomen zij dierenleed en wordt gebruik gemaakt van alternatieve energie zoals zonne- en windenergie.

Wil je meer informatie over de materialen waar de items uit de Sophie Stone collectie van gemaakt zijn? Kijk dan bij duurzame Materialen!