Materiaal biologisch katoen l Sophie Stone

Wat is biologisch katoen?

Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.

 

Kleding biologisch katoen

Kleding van biologisch katoen is door zijn natuurlijkheid en de afwezigheid van irriterende kleurstoffen prettiger voor de gevoelige huid. Daarnaast blijkt dat het zachter en dikker is dan conventioneel katoen en daarom gaat kleding van biologisch katoen langer mee. Dit komt doordat bij conventioneel katoen de vezels verzwakt worden door de chemicaliën die bij productie gebruikt worden. 

 

Gecertificeerd biologisch katoen

Het biologisch katoen dat door de labels uit de Sophie Stone collectie gebruikt wordt is gecertificeerd. Dit betekent dat de productie van dit biologisch katoen door onafhankelijke organisaties scherp gecontroleerd wordt. De bekendste certificering van biologische vezels is de Global Organic Textile Standard, afgekort GOTS. Deze standaard hanteert zeer strenge criteria op zowel ecologisch als sociaal gebied.

Naast de benaming biologisch katoen wordt ook de Engelse term organic cotton veel gebruikt evenals bio-cotton of eco-katoen