In ons eerdere blogartikel over Fast Fashion kun je een aantal redenen lezen waarom je echt niet meer moet kiezen voor Fast Fashion. Hopelijk ben je daardoor geïnspireerd geraakt om geen Fast Fashion meer te kopen maar juist bewust te kiezen voor Slow Fashion. Slow Fashion heeft veel voordelen en houdt rekening met mens en natuur. Maar wat zijn nu precies deze voordelen? Dit kun je lezen in deze blog.

Slowfashion

Wat is Slow Fashion? 

Wanneer kan je kleding Slow Fashion noemen? Slow Fashion betekent letterlijk: ‘langzame mode’ en omvat verschillende aspecten. Hierbij wordt het modesysteem vertraagd in tegenstelling tot Fast Fashion waarbij alles steeds sneller (en goedkoper) moet. Er wordt daarmee bewust nagedacht over de kleding die wordt gemaakt. Als koper van Slow Fashion denk je vaak bewuster na over de kleding die je koopt en koop je alleen kleding die je echt nodig hebt.

Er komen steeds meer mooie duurzame kledingmerken bij. Helaas zijn er ook veel bedrijven die zichzelf ten onrechte ‘duurzaam’ noemen. Daarom is het belangrijk om altijd kritisch te kijken naar de kleding die je koopt en te kijken of dit bedrijf echt duurzaam is. Dat kan soms lastig zijn en daarom heeft Sophie Stone dit onderzoek al voor je gedaan! Bij Sophie Stone vind je alleen maar écht duurzame merken.

Slowfashion  Slowfashion

Meer aandacht voor de kleding

Aan Slow Fashion kleding wordt vaak veel aandacht besteed. Dus geen fabrieken met massa productie en slechte arbeidsomstandigheden, maar kleinschalige fabrieken waar de medewerkers goed behandeld worden en de tijd krijgen om voldoende aandacht te besteden aan de productie. Ook zijn Slow Fashion merken vaak transparant dus zo kun je makkelijk achterhalen waar jouw kledingstukken vandaan komen.

Zo heeft het duurzame merk Jan ’n June  bijvoorbeeld op elk kaartje van de kleding een QR-code staan die leidt naar het ECO-ID, het paspoort van je kledingstuk. Hier is de gehele supply chain van het kledingstuk te vinden en geeft het elke stap van het proces weer. Van de herkomst van de grondstof tot de uiteindelijke productie. Zo kan je precies nagaan waar jouw kledingstuk vandaan komt. Kleding wordt door de nauwkeurigheid ook kwalitatief beter. Er wordt gezorgd dat elk item uit de collectie goed in elkaar zit en dat het kledingstuk zo langer mee gaat. Dat betekent ook dat er veel meer tijd zit in de productie van Slow Fashion kleding.

Zo zegt het duurzame sneaker merk Veja bijvoorbeeld dat de productietijd van de Veja-schoenen 5 keer zo lang is dan van schoenen van grote Fast Fashion merken. Dit komt onder andere door het gebruik van fair trade en biologische stoffen, omdat ze economisch rechtvaardiger zijn voor alle partijen die bij de productieketen betrokken zijn en omdat ze investeren in onderzoek en nieuwe technologieën.

Slow fashion  Slow fashion

Slow Fashion is tijdloze kleding

Een groot voordeel van Slow Fashion is dat de kleding tijdloos is. Geen kleding die na een seizoen uit de mode is maar kleding die jarenlang meegaan. Als je kijkt naar Fast Fashion zie je dat de kleding kort mee gaat en uiteindelijk ook weinig echt gedragen wordt. Gebleken is dat deze kleding soms maar maximaal 7 keer gedragen wordt! Daarentegen gaat Slow Fashion jaren mee en is bewezen dat deze zelfs 50 keer langer en vaker gedragen wordt dan de Fast Fashion kleding.

Zo worden er ook elk jaar twee biljoen panty’s gemaakt, een paar keer gedragen en daarna weggegooid. Het duurzame merk Swedish Stockings vindt dat dit anders kan en maakt duurzame panty’s die veel langer meegaan en ook nog eens beter zijn voor het milieu.

Uiteindelijk is het dus eigenlijk een stuk voordeliger om voor duurzame kleding te kiezen. Slow Fashion items zijn tijdlozer en over het algemeen wat meer basic. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk te combineren zijn en je ze dus ook sneller uit de kast pakt. Dat betekent echter niet dat het designproces sneller en makkelijker is. Vaak wordt er juist veel meer aandacht besteed aan het ontwerpproces.

Zo begint het designproces van het duurzame merk People Tree al ruim een jaar voordat de producten beschikbaar komen voor de klant. Dat is ook meer dan vier maanden voordat de Fast Fashion bedrijven beginnen met het designproces. Dit zorgt er dus voor dat er beter na gedacht wordt over de keuzes die er worden gemaakt in het designproces.

Slowfashion  Slowfashion

 

Eerlijke kleding

Slow Fashion wordt op een eerlijke manier gemaakt waarbij er rekening gehouden wordt met mens en natuur. De arbeider die werken in de fabrieken die Fast Fashion kleding produceren krijgen veel te weinig betaald. Het percentage dat per kledingstuk naar de arbeiders gaat ligt daar rond de 2,5%. Bij een shirt van 30,- komt dat dan dus neer op 0,75 euro.

Het duurzame merk Armedangels laat in hun jaarlijkse social report zien dat het percentage dat naar de arbeiders gaat bij hen een stuk hoger ligt. Ze hebben dit per productieland weergegeven en voor een T-shirt gemaakt in bijvoorbeeld Portugal is dit percentage maar liefst 44%. Dat is fors hoger dan de eerder genoemde 2,5%, wat dus een stuk eerlijker is.

Veel Slow Fashion merken zijn ook aangesloten bij een bepaald keurmerk om zo aan te kunnen tonen dat ze echt duurzaam zijn. Hier is meer te lezen over deze keurmerken. Redenen genoeg dus om te kiezen voor duurzame en eerlijke Slow Fashion kleding.

Anna Sophie Slingerland