Keurmerk: Global Recycled Standard
Keurmerk: Global Recycled Standard
Wat is Global Recycled Standard? De Global Recycled Standard (GRS) is een internationaal erkend keurmerk dat speciaal gericht is op bedrijven die producten produceren van gerecyclede materialen of deze producten verkopen. De Global Recycled Standard is ontwikkeld door Control Union Certifications en is in 2011 overgedragen aan non-profit organisatie Textile Exchange. Bedrijven die het gerecyclede materiaal in hun producten willen laten controleren en willen waken over de maatschappelijke, ecologische en chemische impact van hun productie, kunnen bij de Global Recycled Standard terecht. Het doel van de vrijwillige organisatie is om het gebruik van gerecyclede materialen te vergroten.
Global Recycled Standard is oorspronkelijk opgezet voor de textielindustrie, maar het keurmerk komt tegenwoordig op allerlei producten voor, zoals tuinschuttingen. Naast de eisen over de recycling zijn er ook eisen over het milieubeleid van het bedrijf. Zo zijn er bijvoorbeeld milieucriteria voor het lozen van afvalwater en het water-, chemicaliën- en energieverbruik moet geregistreerd worden. Aan de hoeveelheden hiervan worden geen eisen gesteld. Verder zijn er eisen voor de veiligheid, arbeidsomstandigheden en het opleidingsniveau van het personeel.
Duurzame materialen
Het GRS keurmerk geeft aan dat één of meer materiaalsoorten van kleding of andere producten minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Dit betekent dat bij een samengestelde stof de hoeveelheid gerecycled materiaal dus lager kan zijn dan deze 50%. Het percentage moet per materiaalsoort op het etiket vermeld worden. Daarnaast wordt er bij de GRS certificering niet alleen gekeken naar het materiaal, maar wordt het gehele productieproces van het product onder de loep genomen. Op deze manier geeft het GRS keurmerk een mooi totaalbeeld van hoe duurzaam het gerecyclede product is.
De belangrijkste punten van de Global Recycled Standard zijn:
- Het verifiëren van recyclede materialen zodat ze aan de ISO standaard van gerecycled materiaal voldoen.
- Verantwoorde productie met strenge sociaal verantwoorde en milieuvriendelijke vereisten. Daarnaast mogen er geen (mogelijk) schadelijke chemicaliën gebruikt worden.
- Het kunnen achterhalen van de herkomst van een gerecycled materiaal. Zowel degene die recycled als het materiaal zelf moet te traceren zijn.
- Het GRS certificaat wordt overhandigd door een derde onafhankelijke partij, waardoor het keurmerk zeer betrouwbaar is.
- Elk product met het GRS certificaat heeft een label met het GRS logo.
- GRS is een vrijwillige organisatie die verschillende partijen van over de hele wereld met elkaar verbindt op het gebied van recyclen.
Controle
Om te garanderen dat kledingmerken die het GRS keurmerk dragen aan de eisen voldoen, wordt de certificeringen door een derde onafhankelijke partij gedaan. Hierdoor is het een betrouwbaar keurmerk, ondanks dat de controle niet-geaccrediteerd is.
De Global Recycled Standard is heel transparant en deelt op hun website allerlei documenten en tools die kledingmerken en retailers helpen bij het implementeren van GRS. Op deze manier proberen ze het zo makkelijk mogelijk te maken voor bedrijven om te beginnen met het gebruik van gerecyclede materialen. Benieuwd naar welke bedrijven er allemaal een GRS keurmerk hebben? Op hun website vind je een uitgebreide lijst met alle gecertificeerde bedrijven, uit welk land het bedrijf komt, welke productgroepen er gecertificeerd zijn en de datum wanneer het certificaat is uitgegeven en wanneer deze verloopt.
Bij Sophie Stone vinden we het belangrijk dat onze items van gerecyclede materialen op een milieuvriendelijke manier gerecycled zijn. Daarom vind je in onze webshop de merken Organic Basics, Jan ’n June, Underprotection, Lanius, ARMEDANGELS, Bask in the Sun, Dedicated en Thinking Mu met het Global Recycled Standard keurmerk.