Keurmerk: PETA-Approved Vegan

Wat is PETA-Approved Vegan? PETA staat voor People of the Ethical Treatment of Animals en zet zich in voor het beschermen van dierenrechten. De organisatie probeert dierenwelzijn te verbeteren door beleidsmakers te informeren en bewustzijn te creëren in verschillende sectoren. De organisatie is actief in de kledingindustrie, maar ook in de vee-industrie, proefdierlaboratoria en de amusementssector.

Het PETA-Approved Vegan keurmerk geeft aan of een product vrij is van dierlijke producten en dat er over de gehele productieketen geen gebruik is gemaakt van dieren. Met andere woorden: in kleding, schoenen en accessoires met een PETA keurmerk zit geen leer, bont, wol, exotische huiden of andere dierlijke materialen. Het keurmerk staat dus voor 100% vegan fashion. Aangezien ze zich alleen richten op dierenwelzijn is het keurmerk geen garantie voor duurzame of mensvriendelijke productie.

Dierenwelzijn en kleding

In de kledingindustrie zijn er steeds meer keurmerken die zich inzetten voor het milieu en sociaal verantwoorde werkomstandigheden. Toch blijft er een groot deel van het leed buiten spel: namelijk dat van dieren. Voor stoffen die afkomstig zijn uit dierlijke producten, zoals wol, zijde, bont en leer, worden vaak de meest dieronvriendelijke praktijken gebruikt. Elk jaar worden er bijvoorbeeld meer dan 1 miljard dieren geslacht in de wereldwijde leerindustrie. Voor de productie van wol worden er miljoenen lammetjes verminkt door middel van de wrede handeling mulesing

De organisatie PETA geeft dieren, die zelf geen stem hebben, een platform en zet zich in voor de bescherming van dierenrechten. Op deze manier kunnen wij als consument een betere en verantwoorde keuze maken als het gaat om vegan fashion. Door te kiezen voor vegan fashion voorkom je dat dierenleed nodig is voor het creëren van een mooi kledingstuk, schoen of accessoire.

Naast vegan voeding, zie je ook steeds meer vegan mode. Steeds meer modemerken houden zich bezig met het welzijn van dieren en dit is een belangrijke ontwikkeling als het gaat om duurzaamheid in zijn geheel. Daarnaast worden de alternatieven voor bijvoorbeeld leer steeds mooier en beter van kwaliteit. Bijvoorbeeld de Vegan tassen van Denise Roobol, gemaakt van veganistisch microvezel leer of de sandalen van Matt & Nat, gemaakt van gerecycled PVB materiaal dat heel veel weg heeft van dierlijke leer.

Controle

De controle voor het PETA-Approved Vegan keurmerk wordt door het kledingmerk zelf gedaan. Om als merk gecertificeerd te worden moet je een vragenlijst invullen en een verklaring van je leveranciers doorgeven waarin staat dat zij een vegan productie hebben. Daarnaast wordt een jaarlijkse certificeringsbijdrage van minstens $250 gevraagd, afhankelijk van de jaaromzet van het bedrijf.

Helaas wordt het certificeringsproces niet gerapporteerd. Daarnaast wordt er geen controle gedaan door het keurmerk zelf of een derde onafhankelijke partij. Dit zorgt ervoor dat er veel twijfels zijn over de betrouwbaarheid rondom dit keurmerk. Toch is PETA een belangrijk keurmerk als het gaat om dierenwelzijn, aangezien dit het enige keurmerk is in de mode-industrie dat zich volledig inzet voor vegan mode, dierenwelzijn en cruelty-free producten.

Bij Sophie Stone vinden we het welzijn van dieren heel belangrijk en hebben we een aantal merken in ons assortiment die PETA-Approved Vegan gekeurd zijn. De merken Dedicated, Organic Basics, Underprotection en Embassy of Bricks and Logs hebben het PETA keurmerk en zijn 100% vegan. Bij het merk ARMEDANGELS en Ecoalf is er een deel van de collectie PETA-Approved Vegan, dit staat per product aangegeven in onze webshop.