Op markten en tijdens pop-up store krijgen we vaak vragen over de stoffen lyocell en Tencel. Meer over deze stoffen lees je hier! 

Lyocell proces | Sophie Stone

Productieproces lyocell: van boom tot garen

Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is dus een natuurvezel. De houtsnippers komen van eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen welke gekenmerkt worden door ‘duurzaam bosbeheer’. De productie van de stof zelf gebeurt in een gesloten systeem ('closed loop'): het water en de niet-giftige oplosmiddelen worden hergebruikt en er wordt zuinig met energie om gegaan. Hierdoor is het materiaal milieuvriendelijk en duurzaam. Tencel is een merkvariant van lyocell geregistreerd door de fabrikant Lenzing.

 

Lyocell eigenschappen

Lyocell kleding | Sophie Stone

Lyocell kleding van ArmedAngels 

Je herkent lyocell aan de mooi subtiele, zijde-achtige glans. Naast haar duurzaamheid heeft de stof nog een aantal andere positieve eigenschappen: het voelt heerlijk zacht en soepel aan, is erg sterk en absorbeert water zelfs beter dan katoen. Bovendien is het makkelijk te strijken. 

 

Lycocell wassen

Kleding van lyocell kan in de wasmachine gewassen worden, over het algemeen op wasprogramma's tot 40 graden. Kijk voor de zekerheid nog even op het etiket van het kledingstuk voordat je het gaat wassen: het kan gemengd zijn met een andere stof of accessoires hebben waardoor de wasvoorschriften anders zijn dan bij een kledingstuk van 100% lyocell.  

Blousje Tencel | Sophie Stone Tencel blouse | Sophie Stone

Blousjes van Tencel

Anna Sophie Slingerland