Tentoonstelling Fashion Cities Africa | Tropenmuseum Amsterdam
Het stond al een tijdje op mijn to-do lijstje: de tentoonstelling van het Tropenmuseum Fashion Cities Africa bezoeken. Aangezien de tentoonstelling nog tot slechts 6 januari te bekijken is, leek vandaag een goed moment.
Het Tropenmuseum bevindt zich in een prachtig monumentaal pand met een grote, hoge hal en de tentoonstellingen bevinden zich in de galerijen uitkijkend op deze hal. Geen afgesloten ruimtes dus, wat maakt dat je heel eenvoudig van de ene naar de andere tentoonstelling loopt. Ik was van plan alleen de mode-tentoonstelling te bezoeken maar bezocht uiteindelijk 5 tentoonstellingen.
De tentoonstelling geeft een inkijk in de modewereld van 4 Afrikaanse steden: Casablanca (Marokko), Johannesburg (Zuid-Afrika), Nairobi (Kenia) en Lagos (Nigeria). Deze steden liggen geografisch ver van elkaar vandaan en hebben alle 4 hun eigen culturele invloeden. 'Één Afrikaans mode bestaat niet'.
Per stad zijn er presentaties gemaakt door bloggers, ontwerpers, stylisten en fotografen waarmee de mode van hun land wordt weergegeven.
Casablanca
Rode jurk: Said Mahrouf, Coference of the Birds collectie, lente/zomer 2016
Deze jurk is ontworpen door Said Mahrouf, die op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde en na zijn modeopleidingen een eigen label in Casblanca begon. Zijn ontwerpen kenmerken zich door soepel vallende glanzende stoffen, asymmetrie en vrouwelijke lijnen.
Said Mahrouf: 'Voor deze collectie heb ik samengewerkt met de in Parijs gevestigde kunstenaar Yassine Mekhnache. Voor zijn borduurwerk gebuikt hij traditionele Marokkaanse technieken en Indiase zijde.'
Presentatie van Irene Hin. Jasje en broek, gemaakt van Brillant waxprint; handtas met vintage bamboe handvat gemaakt van Lady Africa wax block print van Julius Holand Wax/Jansen Holland: Lady Africa, 2017.
Irene Hin: 'Het power suit is een ode aan sterke vrouwen, in Afrika en in mijn familie. Hoe kennis en kracht doorgegeven worden van moeder op dochter. Net als mijn moeder, die Senior Fashion Advisor is bij Lady Africa, werkte ook mijn oma met mode, via de verkoop van o.a. Vlisco stoffen.'
Johannesburg
Jurk van Marianne Fassler SS15/16. "De look en feel van deze collectie benadert het wezenlijke Zuid-Afrikaanse gevoel van 'Ubuntu', van bestaan en ergens bij horen, waardoor zij een sentimenteel kantje krijgt", aldus de ontwerpster zelf.
Dezelfde jurk zoals deze geshowd werd op de Capetown Fashion Week.
De ontwerpster Marianne Fassler, degene met de batch om, aan het einde van haar show in Kaapstad.
Nairobi
Velma Rossa en Papa Petit zijn een broer en zus uit Nairobi die van jongs af aan op zoek waren naar tweedehands kleding. Op o.a. Tumblr en Instagram hebben zij '2ManySiblings', een creatieve plek voor kunst en fotografie.
Velma Rossa: 'We zijn begonnen met social media om met positieve beelden verhalen te vertellen, maar ook gewoon voor de lol, om te laten zien dat er veel gebeurt in Nairobi.'
Broer en zus hebben een eigen, unieke stijl gecreëerd met 2e hands kleding en door samen te werken met getalenteerde modefotografen.
Instagram: 2manysiblings
Lagos
Chiffon jurk met kralenprint en koraalkleuring lijfje: Tiffany Amber, 2011. Tiffany Amber: 'Afrika is aan de beurt. De wereld kijkt naar ons voor inspiratie.'
Kanten jurk: Deola Sagoe, 2014
Modeontwerpster Deola Sagoe heeft al meer dan 25 jaar een eigen label. Kenmerkend voor haar kleding is de aandacht voor detail en het gebruik van lokale Nigeriaanse kwaliteitsstoffen zoals adire en aso oke.
Deola Sagoe: Voordat ik actief werd als modeontwerper, werd het Afrikaanse modeverhaal verteld door Europese ontwerpers die alleen wat stukjes Afrikaanse cultuur gebruikten als inspiratie. Ik vond dat het tijd was dat het diepere verhaal aan het licht kwam.
Rok, top en schoenen: Karim Adduchi, She Knows Why the Caged Bird Sings collectie, 2015.
Karim Adduchi: 'Het is belangrijk om de verborgen schoonheid van de Marokkaanse cultuur te laten zien en misvattingen over de Arabische diaspora te bestrijden. Als modeontwerper voel ik een zekere verantwoordelijkheid om onze samenleving te documenteren vanuit het perspectief van ontwerp, en bij te dragen aan gemeenschapszin.'
De in Marokko geboren modeontwerper Karim komt uit een familie van kleermakers. Na een opleiding in Barcelona studeerde hij in 2015 af van de Gerrit Rietveld Academie. Hij opende in 2016 de Amsterdam Fashion Week met zijn collectie She Lives Behind the Courtyard Door. De volumineuze silhouetten en ambachtelijke technieken zijn geïnspireerd op Karim's eigen jeugd in Marokko. Door zijn eigen interpretatie van traditie kreeg zijn collectie veel aandacht in de pers.
Kortom, een kleurrijke, boeiende en compacte tentoonstelling in een prachtig museum dat zeker het bezoeken waard is. Fashion Cities Africa is bezichtigen tot 6 januari 2019. Meer informatie op tropenmuseum.nl.