Wat is lyocell/Tencel?

In de Sophie Stone collectie vind je het materiaal lyocell. Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is dus een natuurvezel. De houtsnippers komen van eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen welke gekenmerkt worden door ‘duurzaam bosbeheer’. De productie van de stof zelf gebeurt in een gesloten systeem ('closed loop'): het water en de niet-giftige oplosmiddelen worden hergebruikt en er wordt zuinig met energie om gegaan. Hierdoor is het materiaal milieuvriendelijk en duurzaam. Lyocell is ook wel bekend als Tencel, het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing dat het Europese Ecolabel draagt.

Lyocell Tencel | Sophie Stone 

Lyocell eigenschappen

Het materiaal lyocell kenmerkt zich door de mooi subtiele, zijde-achtige glans. Naast haar duurzaamheid heeft de stof nog een aantal andere positieve eigenschappen: het voelt heerlijk zacht en soepel aan, is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid),  is erg sterk en absorbeert water zelfs beter dan katoen. Bovendien is makkelijk te wassen en strijken en is volledig biologisch afbreekbaar. 

 

Lycocell wassen

Kleding van lyocell kan in de wasmachine gewassen worden, over het algemeen op wasprogramma's voor fijne/delicate was tot 30 graden. Wanneer lyocell geweven is (te herkennen aan dat er weinig stretch in zit) en een donkere kleur heeft kan het gevoelig zijn voor zware wasprogramma of wasmiddelen. Was in dit geval met een wasmiddel voor delicate was op een wolprogramma of met de hand.

Kijk voor de zekerheid nog even op het etiket van het kledingstuk voordat je het gaat wassen: het kan gemengd zijn met een andere stof of accessoires hebben waardoor de wasvoorschriften anders zijn dan bij een kledingstuk van 100% lyocell.