Waarschijnlijk zie je wel een beeld voor je als je aan het yin-yangsymbool denkt. Maar wat betekenen deze symbolen (Yin & Yang) nou eigenlijk? Je kunt ze niet los van elkaar zien want samen zorgen ze voor balans. Kijk maar eens goed naar het symbool. Het yin-yangsymbool is een cirkel die bestaat uit een schaduwkant (yin) en een lichtere witte kant (yang). Het zwarte deel met het witte bolletje staat voor yin en vrouwelijke energie. Daar tegenover zie je het witte deel met een zwart bolletje dat staat voor yang en mannelijke energie. Samen vormen ze het yin-yangsymbool dat aantrekkingskracht tussen tegengestelde energieën betekent. Wanneer beide energieën elkaar aanvullen ontstaat er een balans. Lees hieronder meer over dit mooie symbool.

Yin en Yang

Yin & yang zien we ook terug in de natuur

Als je zo naar de eerste betekenis van het yin-yangsymbool kijkt zijn ze tegengesteld van aard. Toch vullen de componenten van het symbool elkaar goed aan. Iets is nooit helemaal ying of yang en er is altijd sprake van beweging. Zonder de een kan de ander namelijk niet voort bestaan. Dit wordt ook wel het dualistische principe genoemd en zien we ook terug in de natuur. Alles in de natuur is herleidbaar naar het yin-yangsymbool symbool. Voor allerlei natuurverschijnselen zijn beide energieën namelijk nodig. Als we inzoomen op de seizoen overgangen staat de winter voor yin en de zomer yang. In de winter doet de natuur het wat rustiger aan en de zomer staat voor activiteit en energie. 

Yin en Yang

Op zoek naar de balans

Naast dat de natuur yin-en yang eigenschappen heeft, heb jij dat ook. Eigenschappen van yin bijvoorbeeld: vasthoudend en ontvankelijk en voorbeelden van eigenschappen van yang zijn doelgericht en bewegelijk. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen yin en yang die goed voelen voor jou. Stel je zit te lang in energie van yang dan kan dit leiden tot een disbalans. Je bent dan erg focust op doelen bereiken en presteren. Natuurlijk is er op zich niets mis mee om hard te werken maar je hebt ook energie van yin nodig om op te laden. Ga bijvoorbeeld even de natuur in of neem op een andere manier pauze. Net als de natuur heb jij soms ook even rust nodig.

Yin en Yang

Yoga en yin & yang

Om de balans tussen yin & yang te vinden kan yoga jou misschien goed helpen. Door balansoefeningen te doen leer je om het evenwicht te vinden tussen lichaam en geest. Ik merk zelf wanneer ik veel in mijn hoofd bezig ben mijn balans een stuk minder is. Dat is voor mij een goede check-in dat ik iets meer energie van yin nodig ben. Yoga is dus eigenlijk een soort spiegel voor hoe je je voelt. Op de yogamat is het een mooi moment om even stil te staan bij de balans tussen yin & yang in jouw leven. Op zoek naar een mooie slow fashion yoga set? Kijk dan eens bij onze yogakleding collectie.

Bronnen:

https://www.bedrock.nl/yin-yang-symbolen-betekenis/
https://vandelang.nl/images/pdf/MAS001_30_TCM.pdf
https://www.acupunctuur.nl/pages/yin-en-yang
https://krachtvankruiden.nl/blogs/lichaam-en-geest/yin-en-yang-harmonie-in-lichaam-en-geest

Anna Sophie Slingerland