2023. Een nieuw jaar is aangebroken en dat is altijd een mooi moment om eens kritisch naar jezelf te kijken en doelen op te stellen voor het nieuwe jaar, een soort van “goede voornemen”. Echter hebben deze vaak een beetje een negatieve lading. Het zijn vaak veel te grote doelen die je nu eenmaal niet van het een op het andere moment kan veranderen. Wat maakt dat het vaak na een paar weken/maanden al mislukt. Bijvoorbeeld: ik wil in 2023 duurzamer gaan leven. Dit omvat zoveel verschillende aspecten en op die manier weet je niet waar je moet beginnen. Het is daarom dus beter om kleinere stapjes te namen om te zorgen dat het makkelijk te veranderen is en vol te houden is. Een mooi doel voor een stap in de goede richting is: in 2023 echt geen kleding meer kopen bij Fast Fashion ketens. Maar waarom zijn deze winkels zo slecht? Als je een Fast Fashion winkel in loopt is niet te zien hoe het geproduceerd is en wat er nu zo slecht aan deze kleding is. Daarom hieronder de redenen waarom je nu echt niet meer moet kiezen voor Fast Fashion.
1. Fast fashion is milieuvervuiling
Bij het maken van Fast Fashion kleding komt enorm veel vervuiling kijken. Dit is iets wat veel mensen misschien niet meteen zien maar waar wel bij stil gestaan moet worden. Die vervuiling vindt al plaats bij de productie van de grondstoffen en materialen waar de kleding van gemaakt wordt en gaat door wanneer de kleding over de hele wereld vervoerd wordt en zelfs wanneer het door de consument weggegooid wordt. De kledingindustrie zorgt voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot en voor 20% van het wereldwijde afvalwater. Voor het oogsten van katoen is bijvoorbeeld al enorm veel water en chemicaliën nodig om te zorgen dat de katoenplant volgroeit is. Deze chemicaliën zijn erg schadelijk voor de arbeiders die met het katoen werken en voor de rivieren en akkers. Per T-shirt is er alleen al 2500 liter water nodig en voor een spijkerbroek is dat zelfs 7000 liter. Als je dan kijkt naar biologisch katoen heb je geen chemicaliën nodig wat stukken beter is voor de grond en voor de arbeiders. Ook wordt er veel minder water verbruikt bij biologisch katoen. Als we dan weer kijken naar het vervuilende katoen moet het ook nog eens geverfd en gebleekt worden om het in de gewenste kleur te krijgen. Bij het verven komt ook nog eens veel water en chemicaliën kijken. Het katoen moet vervoerd worden om er vervolgend kleding van te produceren en deze kleding moet dan weer vervoerd worden om het in Nederland te kunnen verkopen. Vaak wordt Fast Fashion in landen als China, India & Bangladesh geproduceerd en moet dus nog een hele weg afleggen om in Nederland te komen. Tijdens dit transport komt er allerlei CO2 vrij wat ook weer vervuilend is. Maar daar houdt het nog niet op. Momenteel wordt minder dan 1% van alle kleding gerecycled en beland de rest op de stortplaats waarna het wordt verbrand wat ook de nodige milieuvervuiling met zich meebrengt. Al met al dus een enorm vervuilend proces.
2. Slechte arbeidsomstandigheden bij Fast fashion fabrieken
Fast Fashion kleding kan natuurlijk niet zomaar zo goedkoop zijn. Dat kan alleen als alle processtappen zo goedkoop mogelijk worden uitgevoerd. Dit betekent ook dat de kleermakers de kleding tegen onacceptabele lage lonen in elkaar zetten. Ook wordt er gebruik gemaakt van kinderarbeid in deze sector. Wereldwijd zijn er ongeveer 215 miljoen kinderen aan het werk waarvan meer dan de helft in gevaarlijke omstandigheden werkt. Velen van deze kinderen werken in de textielindustrie. Deze kinderen maken vaak dagen van 12 uur en krijgen hier minimaal voor betaald. Maar niet alleen in de fabrieken vindt kinderarbeid plaats, ook in de rest van de keten worden kinderen gebruikt. Bijvoorbeeld bij het plukken van het katoen op de katoenzadenboerderij. Een bekend voorbeeld is de Rana Plaza ramp in Bangladesh waarbij de kledingfabriek instortte omdat er illegaal twee verdiepingen op het gebouw zijn geplaatst. Hierbij kwamen 1132 arbeiders om het leven. Deze ramp werd wereldnieuws en gaf een stukje inzicht in hoe het er daadwerkelijk aan toe ging. Helaas heeft deze ramp niet voor een keerpunt gezorgd en gaat het er in veel landen nog steeds zo aan toe.
3. Fast fashion heeft een veel lagere kwaliteit
De belangrijkste reden om kleding te maken voor Fast Fashion fabrikanten is de winst die ze eruit halen. Hoe meer winst ze op een kledingstuk kunnen maken hoe beter. Hierbij is de kwaliteit van de kleding dus niet iets waar niet naar gekeken wordt door Fast Fashion fabrikanten en wat niet belangrijk is. Want uiteindelijk is het voor producenten ook juist bevorderlijk als jouw kleding na een tijdje weer kapot is en je weer naar de winkel gaat om nieuwe kleding te kopen. Het is kleding die ook vaak niet langer dan een seizoen mee gaan, waar vaak gaatjes in komen en waarvan de naden snel loslaten. Het product laten maken is vaak duurder dan een product opnieuw kopen wat er dus weer voor zorgt dat je een nieuw product koopt en het kapotte product op de stortplaats belandt. Er is zelfs een naam voor dit fenomeen namelijk: Planned obsolescence. Dit staat voor geplande veroudering en houdt dus in dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur zodat je het snel weer opnieuw koopt. Hierbij word je dus eigenlijk in een vicieuze cirkel geduwd als Fast Fashion koper en blijf je opnieuw kopen.
4. Kleding trends zijn niet tijdloos
Fast Fashion is letterlijk vertaald: “Snelle mode”. Dat betekent dat de kleding snel geproduceerd moet worden zodat de kleding snel in de winkels kan liggen en snel weer bij de klanten terecht kan komen. Dit zorgt ervoor dat mode merken snel in kunnen spelen op trends en dus ook op de behoefte van de consument, want trends zijn nou eenmaal populair en veel consumenten willen dit hebben. Dit zorgt ervoor dat er niet meer twee collecties uitgebracht worden dus in de zomer een collectie en in de winter maar stukken meer. Zo brengt H&M ongeveer 14 collecties per jaar uit en Zara zelfs 24. Dat komt dus neer op ongeveer elke 2 weken een nieuwe collectie met nieuwe producten. Heb je de ene week nieuwe kleding gekocht, kan het zijn dat er twee weken later weer totaal andere producten in de winkel hangen die je ook weer wil hebben. Het nadeel van trends is natuurlijk ook dat het vaak ook weer uit de mode gaat en totaal niet tijdloos is. Na een tijdje belandt het in de kast en wordt het niet meer gedragen en uiteindelijk heb je kledingkast met goedkope trendy kleding waar je na een tijdje niet meer naar om kijkt. Dat kan natuurlijk helemaal anders. Een kledingkast met een aantal mooie en goede basic items is een mooiere en duurzamere optie. Dit zijn slow fashion items die jaren mee gaan en ook jaren gedragen kunnen blijven omdat het tijdloze items zijn.
Al met al brengt Fast Fashion dus enorm veel negatieve aspecten met zich mee. Redenen genoeg dus om hier niet meer achter te staan en juist te kiezen voor eerlijke en duurzame kleding. Slow Fashion is het tegenovergestelde van Fast Fashion en wordt wel op een eerlijke manier gemaakt waarbij gedacht wordt aan mens en natuur. Daarentegen is het kleding van een betere kwaliteit en items die tijdloos zijn en dus veel langer meegaan. Uiteindelijk dus veel verstandiger om een kleding kast op te bouwen met mooie bewuste items in plaats van je kast vol te hebben met Fast Fashion items die je vaak na een tijdje toch niet meer draagt of kapotgaan. Een mooi doel dus om gedurende 2023 mee te nemen en over na te denken.