In de winter hebben we te maken met veel verschillende stoffen die verwerkt zijn in onze heerlijke dikke truien, jassen en sjaals om ons warm te houden. Hoe kun je deze nu het beste verzorgen zodat je zo lang mogelijk van deze kledingstukken kunt genieten? Om je op weg te helpen naar het zo duurzaam mogelijk omgaan met je kleding delen we in dit blog onze handige trucjes om jouw kleding zo goed mogelijk te verzorgen.
PANTY'S
Iedereen kent wel de frustratie van een panty die je nog maar één keer gedragen hebt en dan al niet mooi meer is. Het is én niet goed voor je portemonnee, maar het is ook zeker niet duurzaam. Om ervoor te zorgen dat je panty’s zo lang mogelijk meegaan hebben we wat tips voor je. Ten eerste hebben we bij Sophie Stone panty’s van Swedish Stockings die van premium kwaliteit zijn en hierdoor lang meegaan, mits je ze goed verzorgt. Dit is dus een goede investering als je een goede kwaliteit panty zoekt.
Om de levensduur van je panty te verlengen is het belangrijk dat je voordat je de panty aantrekt de panty eerst voorzichtig uitrekt in de lengte door met één hand de onderkant vast te pakken en met de andere hand de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat de garens vast opgerekt worden en je panty klaargemaakt wordt om te dragen. Probeer dit na iedere wasbeurt te doen. Daarbij is het advies om je panty op maximaal dertig graden te wassen. Als je hem warmer wast of in de droger doet kan het elastaan in de panty namelijk beschadigd raken waardoor die uit vorm raakt. Het beste is om je panty te wassen in een Guppyfriend waszak die microplastics tegenhoudt. Wel zo duurzaam!
Nu je panty klaar is om te dragen is het belangrijk dat je hem rustig, stapsgewijs en mindful aantrekt. Je begint onderaan bij je voeten en werkt rustig omhoog richting je knieën waar je even stopt om te zorgen dat er genoeg garen over is voor de rest van je bovenbenen. Daarna kun je de panty voorzichtig verder over je benen aantrekken. Je hoeft nu alleen nog je favoriete jurk of rok aan te doen en you’re ready to go.
WOLLEN BREISELS
We kunnen er niet zonder tijdens de koude dagen: dikke wollen truien en vesten. Hoe kun je deze breisels nu het beste verzorgen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan?
Een heel groot voordeel aan wol is dat het zelfreinigend, bacterie werend en vuilafstotend is doordat schapenvacht lanoline (natuurlijk wolvet) bevat. Hierdoor is het niet nodig om je wollen kleding vaak te wassen en is het al voldoende om deze items af en toe even buiten te laten luchten. Wil je je wollen kleding tóch wassen, kies dan altijd voor een wolwasprogramma en was op maximaal dertig of veertig graden. Kijk hiervoor ook altijd naar het waslabel in het kledingstuk. Het is verstandig om te kiezen voor een wasprogramma dat het beste aansluit bij de ‘zwakste vezel’, dus ook als een trui maar voor 10% uit wol bestaat.
Heel belangrijk is dat als je je wollen kledingstuk gewassen hebt je deze niet hangend laat drogen. Het is beter om dit kledingstuk neer te leggen op bijvoorbeeld een wasrek, om te voorkomen dat door het gewicht van de trui het breisel uit vorm raakt. Dit geldt ook voor het opbergen van je gebreide kleding. Het is beter om deze items op te vouwen in plaats van op te hangen in je kledingkast.
Een grote ergernis bij wollen kleding is dat het soms kan gaan pillen. Dit betekent echter niet dat je kledingstuk niet meer te redden valt. Dit kan namelijk verholpen worden met een ontpilapparaatje die de pluisjes van je wollen items af kan scheren zonder dat er gaatjes in de stof komen. Ideaal!
Tip | Je kunt dit ontpillen ook met een scheermesje doen, maar dan is het wel belangrijk dat je dit met beleid doet en het kledingstuk goed strak trekt en op een vlak oppervlak legt om te voorkomen dat er gaatjes in de stof komen.
ALPACAWOLLEN SJAALS
Een mooie kwaliteit sjaal is een echte musthave in de herfst om te dragen bij je winterjas of een stijlvolle outfit. Bij Sophie Stone hebben we alpacawollen sjaals van Bufandy waarbij het belangrijk is om ze goed te verzorgen.
Goed om te weten is dat het kan zijn dat de sjaal de eerste keren dat je hem draagt haartjes en pluisjes afgeeft en dat dit heel normaal is. Dit gebeurt meestal vooral als je de sjaal draagt op een ander wollen kledingstuk zoals een wollen broek of pantalon. Het goede nieuws is dat dit niet blijvend is, omdat de haartjes na een paar keer dragen niet meer los laten.
Het beste is om je sjaal niet te vaak te wassen en hem te stomen als die in de kreuk zit. Als je de sjaal wél wilt wassen, kun je dit wederom net als bij andere wollen kledingstukken het beste op een wolwasprogramma doen waarna je de sjaal aan de lucht laat drogen. Wil je hem toch graag in de droger drogen, doe dit dan heel kort zodat de sjaal haar luchtigheid behoudt. Voor een perfecte afwerking is het goed om de sjaal als die droog is te borstelen met een zachte, fijnharige borstel waarbij je alle haren in dezelfde richting borstelt.
Tip | Als je geen borstel in huis hebt kun je de sjaal ook even kort strijken op maximaal 110 graden waarbij je alle haren in dezelfde richting strijkt. Hierna is je sjaal weer als nieuw!
JASSEN
Een winterjas is een investering waar je meerdere seizoenen mee wilt doen. Hoe zorg je ervoor dat hij zo lang mogelijk meegaat en mooi blijft? Wij hebben de tips voor je op een rijtje gezet. Ten eerste is het belangrijk om wassen in een wasmachine zo lang mogelijk uit te stellen, of zelfs niet te doen als het niet echt nodig is. Beter kun je een winterjas af en toe even buiten laten luchten of hem bijvoorbeeld ophangen in de badkamer als je gaat douchen, zodat het stoom de geurtjes uit je jas kan trekken.
Tip | Dit kun je ook doen door als je een stoomapparaatje hebt hier een drupje wasmiddel in te doen en de jas even te stomen.
Wordt je jas echt vies, probeer dan eerst of de vlekken er plaatselijk uit te boenen zijn. Hiervoor kun je het beste Marseille zeep gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen of bij Dille & Kamille. Let echter wel op met boenen, want als je te hard boent kan er een vale plek ontstaan.
Kun je er echt niet meer omheen en wil je je jas gewoon graag wassen in de wasmachine, dan is het belangrijk om dit via een bepaalde methode te doen. Veel winterjassen bevatten een vulling van dons (onze winterjassen van Embassy of Bricks and Logs zijn gemaakt van vegan dons uit gerecycled materiaal). Om te voorkomen dat dit dons aan elkaar gaat plakken en dus gaat klonten hebben we een uitgebreid stappenplan:
- Zorg ervoor dat je jas voldoende ruimte in de trommel heeft om te bewegen. Dit is heel belangrijk, dus als je thuis een te kleine wasmachine hebt kun je beter kiezen voor een grotere wasmachine bij bijvoorbeeld een wasserette.
- Was je jas op maximaal dertig graden op een ‘zacht’ of ‘delicaat’ programma. Zorg ervoor dat alle ritsen van de jas gesloten zijn, zodat deze de stof van je jas niet kunnen beschadigen.
- Kies voor ‘centrifugeren’ op 600 tot 800 toeren en voor maximaal tien minuten.
- Ons advies is om een paar tennisballen bij in je wasmachine te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat de donsvulling van de jas in beweging blijft. Na het wassen doe je de jas 40 tot 60 minuten in de droger waarbij je gedurende het drogen de jas twee tot vier keer uit de droger haalt. Je haalt de jas dan een keer binnenstebuiten, schud hem een keer uit en klopt de compartimenten met je platte hand op. Dit allemaal om te voorkomen dat de vulling gaat klonteren.
Heb je geen droger? Geen probleem! Je kunt de jas ook gewoon aan de lucht laten drogen. Doe dit dan wel liggend en dicht bij een verwarming zodat die zo snel mogelijk droogt. Schud ook dan om het kwartier of half uur de jas uit, keer hem binnenstebuiten en klop de compartimenten op om klonten te voorkomen.
Met al deze handige tips kun jij zo lang mogelijk genieten van je favoriete winteritems. Goed voor jou én voor onze planeet!