Voor veel mensen blijft de stap naar het maken van duurzame keuzes lastig. Misschien herken je jezelf hier wel in? Je wilt wel duurzamer leven, maar wordt toch nog tegengehouden. Hierbij kunnen verschillende redenen meespelen. Uit een aantal onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat mensen duurzame kleding soms te duur vinden. Dat kan dan ook de reden zijn om de stap tot een daadwerkelijke aankoop toch niet nemen. Maar er zijn meerdere logische redenen waarom duurzame kleding duurder is dan Fast Fashion kleding. En als je die redenen kent wordt de stap een stuk makkelijker. Wij leggen je in deze blog uit waarom duurzame kleding eigenlijk duurder is.

Duurzame mode duurder

 

Betere arbeidsomstandigheden bij duurzame merken

Bij duurzame kleding betaal je in tegenstelling tot Fast Fashion kleding de eerlijke prijs. Bij Fast Fashion merken moet de kleding zo snel en goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Zo wordt er zoveel mogelijk geld mee verdiend. Zo snel dat de arbeiders de doelstelling krijgen om 100 tot 150 kledingstukken per uur te maken. Dit is natuurlijk onmogelijk, en het lukt de arbeiders dan ook vaak om er “maar” 50 per uur te halen. De arbeiders moeten vaak onbetaald overwerken om hun doelen te halen. En daarbij werken ze vaak 6 dagen in de week. Daarnaast krijgen ze ook zwaar onderbetaald. Als we bijvoorbeeld kijken naar het leefbaar loon van India ligt deze op €256,50 euro per maand. India is een land waar veel productie van Fast Fashion plaatsvindt. De arbeiders krijgen daar vaak nog minder dan de helft van het leefbaar loon betaald. Zo verdienen ze tussen de €65 en €98 euro per maand. Dit geldt voor grote Nederlandse kledingmerken die daar produceren. Onder andere door die lage arbeidskosten kan fast fashion zo goedkoop in de winkels liggen. In Bangladesh waar ook veel Fast Fashion geproduceerd wordt liggen de lonen zelfs nog lager dan in India. Daar houdt een naaister zo’n 18 cent over van een shirt dat verkocht wordt voor €29 euro. Bij duurzame bedrijven liggen de lonen gelukkig een stuk hoger. Dit is onder andere een van de redenen waarom duurzame kleding duurder is. De kosten zijn simpelweg hoger. Bij het duurzame merk ARMEDANGELS betalen ze hun werknemers bijvoorbeeld 20% boven het minimumloon. Geweldig toch? Je betaalt dus bij duurzame kleding echt de eerlijke prijs voor een kledingstuk.

Duurzame mode duurder

Atelier Jan 'n June

Kledingstukken van kwalitatief goede materialen

Naast de hogere arbeidskosten die in de prijs berekend zijn bij duurzame kleding, zijn de materiaalkosten ook hoger. Dat komt omdat er bij duurzame kleding gebruik gemaakt wordt van materialen als: Biologisch katoen, Tencel™ of gerecycled polyester. Deze materialen houden meer rekening met mens, dier en natuur. Daarom zijn ze ook duurder om in te kopen. Deze kosten zie je automatisch weer terug in de verkoopprijs van een kledingstuk. Zo krijgt een boer voor een kilo katoen uit India gemiddeld tussen de 33 en 53 cent. Voor een T-shirt is ongeveer 1 kilo nodig. Als we dan kijken naar de inkoopprijs van biologisch katoen ligt dit al snel op het minimaal het dubbele. Je kunt de prijs van een duurzaam kledingstuk en een Fast Fashion kledingstuk eigenlijk lastig vergelijken. Daarom kun je ook kijken naar de “cost per wear”. Dat houdt in dat je berekent hoeveel het kledingstuk kost per keer dat je het draagt. Gemiddeld dragen we in Nederland een kledingstuk maar 7 keer. Dat geldt dan vooral voor goedkope Fast Fashion kleding. Dat komt omdat deze kleding vaak kwalitatief slechter is en het dus soms na een paar keer niet meer mooi is. Daar wordt fast fashion namelijk ook op gemaakt, zo koop je zo vaak mogelijk iets nieuws. Ook hebben de winkels zoveel collecties per jaar dat er iedere week wel weer een nieuwe collectie in de winkels hangt. Zo heb je altijd het gevoel dat je weer iets nieuws moet hebben en eindig je met een overvolle kledingkast. Met als gevolg dat je de kledingstukken maar een paar keer draagt. Stel je koopt een broek van €35 en je draagt het 7 keer, dan is de cost per wear €5. Koop je een duurzame broek van €99 dan kan je deze minimaal 50 keer dragen. Dat komt neer op een cost per wear van €2. Dat maakt het meteen al een stuk aantrekkelijker. En daarnaast draag je ook nog eens bij aan een duurzamere kledingindustrie waarbij iedereen eerlijk betaald krijgt. Win-win situatie dus! 

Duurzame mode duurder

 

Duurdere kleding is niet standaard duurzaam

Belangrijk om te onthouden is dat duurdere kleding niet standaard duurzaam is. Bij sommige merken betaal je puur een extra bedrag voor het merkimago. Mensen willen een populair kledingmerk graag dragen en daarom kan het merk langzaam aan steeds meer geld voor het kledingstuk vragen. Wees daarom altijd kritisch en kijk bijvoorbeeld naar het materiaal waar het kledingstuk uit bestaat. Of naar het land en de fabriek waar het kledingstuk gemaakt is. Mocht je twijfelen? Kijk dan eens of het merk in de Good On You app staat. Deze app / website onderzoekt hoe duurzaam merken zijn en geven een score.

Anna Sophie Slingerland