Langzaam maar zeker maak ik de overstap naar meer en meer duurzame producten in mijn beautykast. Tot voor kort heb ik er nooit bij stilgestaan dat nagellak schadelijk kan zijn voor mijn gezondheid. En de chemische ingrediënten zijn ook niet bepaald goed voor het milieu. Dit kan beter. De eerst volgende keer wanneer ik toe ben aan een nieuwe nagellak wil ik deze vervangen voor een duurzame variant. Maar wanneer is nagellak duurzaam? en waar kan ik die (online) shoppen? 

Duurzame nagellak

 

Wanneer is nagellak duurzaam?

In nagellak worden veel chemische ingrediënten gebruikt die niet goed zijn voor onze gezondheid. Op verschillende websites en blogs kwam ik tegen dat nagellak duurzaam is wanneer deze ‘3-free tot 10-free’ is. Dit betekent dat de samenstelling vrij is van de 3 tot 10 meest schadelijkste stoffen die in gewone nagellak gebruikt wordt. Hieronder de lijst: 

  • Tolueen (verdunningsmiddel voor smeerbaarheid)
  • Formaldehyde (verharder) 
  • Dibutylftalaat (weekmaker voorkomt scheuren)
  • Formaldehyde hars
  • Parabenen
  • Xyleen
  • Kamfer (voor glans en houdbaarheid) 
  • Hars
  • Styreen
  • Benzofenon

Des te minder van bovenstaande ingrediënten des te beter voor het milieu en jouw eigen gezondheid. Nagellak is helaas nooit helemaal vrij van chemicaliën. Maar zeker een stuk beter wanneer er minder van bovenstaande ingrediënten in zitten. Daarbij is duurzame nagellak vrij van parfum, meestal duurzaam verpakt en biologisch afbreekbaar. 

Wat is het verschil tussen duurzame en veganistische nagellak?

Allereerst wat goed is om te weten is dat beauty producten in de Europese Unie niet getest mogen worden op dieren. En cosmetica gemaakt buiten de EU mag alleen verkocht worden in Europa wanneer dezelfde regels gevolgd worden als binnen de EU. 'Veganistische nagellak bevat geen sporen afgeleid van dieren. 

Waar kun je duurzame en vegan nagellak kopen? 

Er zijn gelukkig al veel nagellak merken die hun nagellak zo natuurlijk mogelijk maken. Want bij duurzame sandalen horen natuurlijk duurzaam gelakte teennagels.

             Duurzame mode

1. Nailberry nagellak is 10 van de 10 vrij! Daarnaast is het vegan en bevat geen 'nasties' (gif) zoals Ftalaten inclusief DBP, Tolueen, Formaldehyde etc. 
Nailberry is opgericht door nagelstyliste Sonia Hully. Deze nagellak is speciaal ontworpen om je nagels te lakken terwijl ze gezond blijven. Het daarom vrij van alle slechte ingredienten zoals ze hierboven zijn genoemd. Met o.a. vrij van gluten, alcohol en parabenen. Daarnaast is deze nagellak vegan, cruelty free, cosmos natural en halal gecertificeerd. 
Gemaakt: in Frankrijk
Verpakking: glazen flesje, omdoos van gerecycled karton
Prijs:  € 21,95
Verkrijgbaar bij Sophie Stone in deze collectie.
  Kester black nagellak  Kester Black nagellak
2. Kester Black is een merk uit Australië en is 10-free
Alle Kester Black-producten zijn dierproefvrij, vegan en koolstofneutraal. Daarbij is Kester Black gecertificeerd door B Corp. Dit betekent dat Kester Black voldoet aan de strengste normen op het gebied van sociale en milieuprestaties, verantwoordelijkheid en transparantie.
Gemaakt in: Australië, Frankrijk en Italië
Verpakking: gerecycled papier
Prijs: € 19,-
In Nederland te koop bij webshop: Nourished
OZN nagellak  OZN nagellak
3. OZN is een merk uit Duitsland en is 7-free
De nagellak van OZN is vegan, dierproefvrij, bevat geen schadelijke stoffen en is biologisch afbreekbaar. OZN nagellak bevat vitamine A, C, E en Pro B5 voor hydratatie en gezonde nagels.
Gemaakt in: Duitsland
Verpakking: kan ik geen info over vinden
Prijs: € 14,90
In Nederland te koop bij online concept store: Lei-FF
Duurzame nagellak  Duurzame nagellak
4. Gitti Beauty is een merk uit Duitsland en is 3-free tot 5-free
Gitti Beauty nagellak is 100% natuurlijk, dierproefvrij, geurloos, vegan en op waterbasis. De nagellak bevat zelfs vitamine C, E en Pro B5. Deze vitamines zijn hydraterend, hebben antioxiderende eigenschappen en zorgen voor gezonde en mooie nagels.
Gemaakt in: Frankrijk
Verpakking: duurzaam
Prijs: € 17,90
Verkrijgbaar via de Gitti Beauty webshop en via de online store Ivy-Oak

Bestaat duurzame nagellak remover ook? 

Duurzame nagellak   Duurzame nagellak

Er bestaat nagellak remover op water- of sojabasis. Deze verwijdert niet alleen de nagellak op waterbasis maar ook de ‘gewone’ nagellak. Wel zo fijn voor alle nagellakjes die nog in de kast liggen. Verder kun je van duurzame nagellak remover verwachten dat deze aceton en acetaat vrij is. 

Gebruikte bronnen
Duurzamevrouw.nl
Voordewereldvanmorgen.nl

Anna Sophie Slingerland