Bij de productie van kleding komen verschillende stappen kijken. Heel kort samengevat en hoe dit meestal gaat is dit het produceren van de grondstoffen, het spinnen van de vezels tot garens, het weven of breien van de garens tot een doek, het verven en/of bedrukken van de stof en uiteindelijk het confectioneren. In deze blog gaan we wat dieper in op het verven van de kleding. In verschillende stappen van het productieproces kan geverfd worden:
- De vezels kunnen geverfd worden
- De garens kunnen geverfd worden
- Het geweven of gebreide doek kan geverfd worden
- Nadat het doek geconfectioneerd is tot een kledingstuk kan het in zijn geheel geverfd worden
Bij het verven wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en synthetische verfstoffen. Natuurlijke verfstoffen zijn bijvoorbeeld: Indigo (blauwe kleur die gewonnen wordt uit planten en vaak voor jeans gebruikt wordt), meekrap (rode kleur), geelwortel (gele kleur) en walnoot (bruine kleur). Synthetische verfstoffen worden vaak gewonnen uit aardolie. Nu klinkt het misschien logisch dat natuurlijke verfstoffen stukken beter zijn voor de natuur dan synthetische verfstoffen, maar beide hebben voor- en nadelen. De natuurlijke verfstoffen zijn hernieuwbare grondstoffen en volledig biologisch afbreekbaar wat positief is. Daarentegen wordt bij natuurlijke verfstoffen meer water gebruikt dan bij de synthetische verfstoffen. Synthetische verfstoffen zijn goedkoper en er wordt een breder kleurenspectrum mee geboden. Nadelen zijn echter dat synthetische verfstoffen gemaakt zijn van aardolie wat een niet hernieuwbare grondstof is die ook niet afbreekbaar is. Ook worden de afvalstoffen van (het gedeelte wat niet opgenomen wordt door het textiel) vaak geloosd in rivieren wat zorgt voor veel milieuvervuiling. Toch proberen duurzame kledingmerken zich steeds meer te ontwikkelen om zo min mogelijk of zelfs geen vervuiling te veroorzaken tijdens het verfproces.
Armedangels “Undyed”
Als je dit zo leest lijkt de beste oplossing misschien wel om kleding helemaal niet meer te verven. Het duurzame kledingmerk Armedangels dacht hier ook zo over en ze hebben recent een “undyed” collectie uitgebracht. In deze collectie hebben ze het hele verfproces uit het productieproces van de kledingstukken gehaald en wordt dus helemaal geen verf gebruikt. Hierdoor wordt zo’n 90% minder energie gebruikt in het productieproces. Doordat er geen verf gebruikt wordt, komt alle kleding in een wit-beige kleur die het ongeverfde biologische katoen van nature heeft. Dit maakt de collectie perfect voor de lente en alle kledingstukken zijn tof met elkaar te combineren omdat ze dezelfde kleur hebben.
Thinking Mu “Dyed with flowers”
Bij het duurzame kledingmerk Thinking Mu zijn ze zich ook erg bewust van de impact die het verven van kleding heeft op het milieu en proberen ze hierin ook te ontwikkelen. Zo is hun hemp (hennep) collectie geverfd met de instant color technique die gebruik maakt van natuurlijke bloemen en mineralen. Bij deze techniek is geen hitte nodig doordat er koud water wordt gebruikt en er geen droger nodig is. Zo zeggen ze dat hun kleurstoffen en prints geen rivieren verven. Ze zijn natuurvriendelijk en milieuvriendelijk omdat ze alleen low-impact biologisch afbreekbare kleurstoffen gebruiken.
Girlfriend Collective
Het duurzame merk Girlfriend Collective vindt transparantie erg belangrijk en ze proberen erg transparant te zijn over hun verfmethode. Zo zeggen ze dat hun stoffen geverfd worden met milieuvriendelijke kleurstoffen en dat het afvalwater wat daaruit komt zorgvuldig gereinigd en gekoeld wordt voordat het wordt vrijgegeven. Ze doneren de verfmodder zelfs aan plaatselijke bestratingsinstallatie bedrijven die het recyclen tot trottoirs en wegen. Ze geven aan dat door dit unieke verfproces onregelmatigheden in de stof kunnen komen die niet als schade worden beschouwd. Houd er rekening mee dat de kleuren in het begin uit kunnen lopen, dus was je nieuwe legging apart of met vergelijkbare kleuren. Hier zijn ze dus erg transparant in en ze geven ook aan dat er door die milieuvriendelijke verfmethode dus rekening gehouden moet worden met enkele bij-effecten. Ondanks dat kiezen ze er dus toch voor om voor de milieuvriendelijke methode te gaan met natuurlijke verfstoffen in plaats van synthetische, wat dan wel erg goed is van het merk.
Wat zegt keurmerk GOTS over verven?
Kledingmerken die het keurmerk GOTS mogen dragen of die stoffen gebruiken die het keurmerk GOTS dragen moeten zich houden aan bepaalde regels als het om verven gaat. Zo zijn verfstoffen die een allergie kunnen veroorzaken verboden en verfstoffen die zware metalen bevatten. Deze zware metalen kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor mens en milieu en zelfs in een kleine hoeveelheid. In Europa zijn deze gifstoffen verboden maar omdat veel fast fashion kledingmerken produceren in landen zoals China, Bangladesh kunnen ze deze stoffen onopgemerkt in hun kleding verwerken. Doordat het verfafval daarna in de rivieren terecht komen waar in sommige landen drinkwater uit gehaald moet worden is dit enorm schadelijk. Dit betekent echter niet dat als het kledingmerk geen GOTS keurmerk heeft dat het merk geen aandacht besteedt aan milieuvriendelijk verven. Veel merken die hier goed mee bezig zijn, zijn hier erg transparant over en hebben op hun site een stukje staan over hun verfproces. Wees dus vooral zelf kritisch en doe research naar een merk als je dit net als ons ook belangrijk vindt.