Zo herken je kleding van goede kwaliteit
Kijk even naar de onderstaande shockerende Google resultaten die tevoorschijn kwamen toen ik zocht op ‘kwaliteit kleding’. Wat mij opvalt aan deze resultaten is dat onder andere kleding getoond wordt van fast fashion keten H&M. Wanneer ik H&M intik in Google komt de misleidende slogan ‘Mode en kwaliteitskleding tegen de beste prijs’ naar voren met een link naar de webshop. Daarom vind ik het hoogtijd om wat meer te vertellen over de verschillende kwaliteiten van kleding en hoe je hier voortaan meer op kan letten.
Goedkoop en kwaliteit gaan niet samen. Maar een duur kledingstuk hoeft per definitie niet langer mee te gaan omdat de kwaliteit o zo goed is. Wat is eigenlijk een goedkoop kledingstuk en wat is te duur?
Mijn textielkennis wil ik met jou delen
Er zijn een aantal kwaliteitspunten waarop ik let voordat ik een kledingstuk aanschaf. Aan de hand van een denkbeeldige checklist bepaal ik of ik de prijs op het prijskaartje van het artikel waard vindt. Dit doe ik niet alleen wanneer ik (online)shop voor mijzelf, maar ook wanneer ik kleding inkoop voor Sophie Stone. Ik begrijp dat kleding van kwaliteit herkennen lastig is, zeker als je niet zoveel verstand hebt van textiel. Kennis over textiel heb ik opgedaan tijdens mijn Mode & Textiel opleiding bij de NCOI. Deze kennis wil ik met jou delen.
Checklist kleding van kwaliteit herkennen
Oké, je bent aan het (online) shoppen en je ziet een leuk item die je wilt hebben. STOP! Nu is hét moment om verder te kijken dan het uiterlijk van het kledingstuk of het mooie internetplaatje. Laten we een aantal punten afgaan om te beoordelen of het kledingstuk de prijs die je ervoor gaat betalen waard is. Goedkoop is namelijk duurkoop en duur maar geen kwaliteit is ook zonde van je geld.
Stap 1. Van welke (duurzame) stof is de kleding gemaakt?
Ik kijk altijd eerst van welke stof het kledingstuk gemaakt is. Alle niet-duurzame stoffen vallen voor mij persoonlijk af. Er zijn zoveel mooie duurzame kledingmerken die innovatieve en duurzame stoffen gebruiken die de belasting op het milieu minimaliseren. Daarnaast vind ik het fijn om te weten dat de mensen die de duurzame stoffen maken niet in aanraking hoeven te komen met chemische middelen tijdens bijvoorbeeld de teelt van katoen of het chemisch verven van stoffen.
Sophie Stone tip
→ Bekijk de film The True Cost op Netflix om meer inzicht te krijgen in de verschillen in de productie van duurzame en niet duurzame stoffen.
→ Lees het artikel ‘De grote duurzame stoffen en materialen lijst’ van Growthinkers heb opgesteld.
Stap 2. Wat is de kwaliteit van de (duurzame) stof?
Vervolgens is het goed om de kwaliteit van de stof te bekijken en voelen wanneer je het kledingstuk in je handen hebt. Een goed punt is om te kijken naar de weefseldichtheid. Dit kun je doen door het kledingstuk tegen het licht te houden. Hoe meer je door de stof van een kledingstuk heen kunt kijken, hoe minder garens er gebruikt zijn per cm2. Minder garens betekent minder grondstoffen en dus een goedkoper, maar ook vaak van minder goede kwaliteit kledingstuk.
De kwaliteit van een dunne stof ligt laag omdat de stof sneller kans heeft om kapot te gaan door wrijving met je lichaam of met een ander kledingstuk tijdens het dragen. Ook kan de stof sneller stuk gaan na het blijven haken met je nagel of een riem. Dus hoe meer draden per cm2 hoe steviger de stof is en daardoor het kledingstuk van betere kwaliteit is.
Stap 3. is Elastaan vriend of vijand?
Stretch in kleding geeft comfort. Maar een kledingstuk met een te hoog percentage elastaan lubbert na een paar keer dragen uit en het kledingstuk komt vervolgens niet meer mooi terug in vorm. Dit is meestal het geval bij spijkerbroeken, truien en t-shirts met meer dan 5 % elastaan. Dit is dus zeker iets om op te letten. De hoeveelheid elastaan vind je terug op het waslabel aan de binnenzijde van een kledingstuk of in de product specificaties bij een artikel in een webshop.
Verder goed om te weten is dat de kwaliteit van elastaan achteruit gaat door wasverzachter of door wassen op te hoge temperaturen. Let dus goed op de wasvoorschriften op het waslabel in je kleding en volg deze op.
Het grote verschil tussen de pasvorm van fast fashion en slow fashion
De meeste fast fashion merken lanceren elke week een nieuwe collectie. Als de designers van deze merken elke week een nieuwe collectie af moeten hebben is er al snel minder oog voor detail en pasvorm. Dit is dan ook hét grote verschil tussen fast fashion en slow fashion. Bij slow fashion wordt tijd gemaakt om elke productiestap zorgvuldig uit te voeren en bij fast fashion moet elke stap zo snel mogelijk gaan om tijd en daarmee kosten te besparen.
Wanneer fast fashion snel in elkaar genaaid moet worden omdat de naaister een bepaald aantal kledingstukken per uur af moet hebben gaat dat al snel ten koste van de pasvorm van het kledingstuk. Draadjes kunnen los hangen of niet goed gehecht zijn. Of de verhoudingen van het kledingstuk kloppen niet meer.
Bij slow fashion merken wordt kleding met aandacht ontworpen. Er vinden meerdere fittings plaats tijdens het productieproces om de pasvorm te optimaliseren. Dit langzamere proces om kleding te maken kost dus ook meer en dat wordt verrekend in de verkoopprijs op het prijskaartje aan het kledingstuk. Er zijn immers meer stappen gezet in de productie en elke stap kost tijd en geld.
Stap 4. Kijk kritisch naar de pasvorm
Kleding gemaakt van een stevige en dicht geweven of gebreide stof behoudt de pasvorm veel beter dan kleding van dunne weefsels en breisels. Het is dus goed om hiermee rekening te houden bij het kopen van een t-shirt of een gebreide trui. Je wilt immers niet dat de stof na een paar keer dragen gaat lubberen en uit vorm raakt omdat het breisel of weefsel van zijn ‘originele’ plaats verschuift.
De pasvorm van een kledingstuk gemaakt van een dunne stof kun je testen door aan aan de onderkant (met beleid) te trekken. Vervolgens kun je kijken of het kledingstuk terug komt in de originele vorm.
Bij tops kun je erop letten of de schoudernaad goed zit of de hals mooi loopt of een top mooi aansluit in je zij. Bij broeken kun je erop letten of de broek aan de onderkant geen draaipijp heeft en of de broek mooi aansluit in de taille, bij de billen en in het kruis.
Sophie Stone tip → Als je graag online shopt kun je ook een goed passend kledingstuk opmeten om te bepalen of het kledingstuk dat je op het oog hebt matcht met jouw lichaam. Bijvoorbeeld de schouderbreedte, borstbreedte of binnenbeen lengte. Je kunt ons altijd bellen, mailen of chatten de vraag om items uit de Sophei Stone webshop op te meten. Dit doen wij graag voor je.
Hoe kun je kwaliteit van kleding behouden?
Dan heb ik nog een paar wastips voor je. Want wanneer je eenmaal een kledingstuk van mooie kwaliteit in je kledingkast hebt hangen, wil je die kwaliteit natuurlijk ook behouden.
1. Minder wassen
De eerste tip: minder wassen. Echt, een kledingstuk hoeft echt niet na elke keer als je het gedragen hebt gewassen te worden. Hang het kledingstuk op een hangertje buiten of bij een open raam om te luchten. Vaak hang ik gedragen kleding aan de buitenkant van mijn kledingkast als reminder, deze kan ik nog een keertje aan voordat ik ga wassen.
2. En als je dan gaat wassen
Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Wanneer wordt je kleding tegenwoordig nou echt vies in onze dagelijkse bezigheden? Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je niet alleen op de kwaliteit van de kleding maar ook op de energierekening.
Waardeer de ambacht van kleding
Nu is het met online shoppen wat lastiger om de kwaliteit van kleding te bepalen. Gelukkig hebben we dit al voor jou al gedaan in de Sophie Stone webshop. Maar probeer eens deze kwaliteitschecklist af te gaan wanneer je in een kledingwinkel bent. Door goed naar een kledingstuk te kijken en goed te voelen kun je al heel veel informatie achterhalen.
Verder vind ik het nog belangrijk om te benoemen dat tegenwoordig de waarde van kleding door de meeste mensen onderschat wordt. Het maken van stoffen en kleding is een prachtige eeuwenoude ambacht die tegenwoordig in de Westerse wereld niet echt meer gewaardeerd wordt. En dat vind ik jammer.
Je kan natuurlijk je maandloon maar één keer uitgeven. Ik geef mijn geld liever uit aan kleding van mooie kwaliteit dan dat ik elke maand uit eten ga. Het is maar net hoe jij je binnengekomen loon op deelt in spaarpotjes of uitgeeft per maand. Wellicht iets om te heroverwegen?