Vandaag een blog waarmee je gelijk aan de slag kunt gaan, het gaat over minimalisme. Niks beters dan het nieuwe jaar opgeruimd starten voor meer rust in je hoofd. Stel dit niet langer uit, maar begin juist nu je tijd hebt. Je hoeft niet van de een op andere dag een minimalistische lifestyle te hebben, maar doe het in kleine stapjes en maak vandaag nog de eerste.

                  minimalistisch leven

 

Wat is minimalisme eigenlijk?

Minimalisme is oorspronkelijk begonnen als een kunststroming, maar is inmiddels voor veel mensen een levensstijl geworden. Minimalisme is erg breed, maar voor een groot deel betekent het: minder spullen hebben. Datgene belangrijk maken wat voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt. Later in de blog geven we jou praktische tips hoe je dit precies aan kan pakken. Je kunt minimalisme dus heel tastbaar maken, maar je kan dit ook op je mindset betrekken. Minimalisten focussen zich vooral op wat hen echt gelukkig maakt in plaats van te kijken naar wat er ontbreekt. Ze geven geen aandacht meer aan dingen waar ze geen energie van krijgen. Kiezen voor minimalisme geeft jou ruimte en rust in je hoofd, maar heeft nog meer voordelen. Zo heb je ook een kleinere impact op het milieu doordat je minder spullen hebt. Dit simpelweg omdat de productie van ieder product een impact heeft op de aarde. Hoe minder spullen, hoe kleiner die impact. Dit zorgt er gelijk voor dat je geld bespaard, win-win situatie dus. Minimalisme is dus sowieso al duurzamer, maar als je ook nog eens duurzame keuzes maakt met betrekking tot de spullen die je wel aanschaft ben je dubbel zo goed bezig. Dit kan zijn het kiezen voor slow fashion, minder plastic verbruiken of minder vlees eten.

Hoe doe je dat?

Maar hoe pas je dit allemaal toe op je lifestyle? Nogmaals doe het stapje voor stapje. Kies allereerst een ruimte in huis uit waar je wilt beginnen en daarna een specifiek onderdeel in de ruimte. Bijvoorbeeld ik kies ervoor om eerst mijn slaapkamer aan te pakken en ik begin bij mijn make-up lade. Zet een lekker muziekje of een podcast op en begin ergens. Stel jezelf bij het ontspullen de vraag: hoe vaak gebruik ik het product en heb ik het echt nodig. Als je je niet meer kunt herinneren wanneer de laatste keer is dat je het product gebruikt hebt, is het misschien tijd om het weg te doen. Je kunt het beste eerst zorgen dat jouw omgeving er rustig uitziet en je alleen de spullen over houdt die jij echt belangrijk vindt. Als je een mooie minimalistische selectie overhoudt zul je merken dat je hoofd gelijk een stuk rustiger wordt.

Marie Kondo

Als je aan minimalisme denkt, denk je misschien net als wij ook aan Marie Kondo. Deze Japanse opruimcoach staat bekend om haar ‘KonMari’ methode. Deze methode legt focus op spullen waarvan jij gelukkig wordt. Volgens haar methode ga je langs vijf categorieën in een bepaalde volgorde:

  1. Kleding

Ga langs al je kleding die je in bezit hebt. Dus niet alleen de kleding die in je kast hangt, maar ook die bakken die al een tijdje onder je bed of in je kast staan. Neem ook al je schoenen, sokken en ondergoed mee.

  1. Boeken

Zonder dat je het door hebt liggen overal in huis misschien wel boeken. Boeken die je een keer gelezen hebt of kookboeken die nooit worden gebruikt. Maak een kritische selectie.

  1. Papier

Hoewel het misschien niet veel ruimte inneemt kan het wel voor veel onrust zorgen. Al het papier wat je bewaard hebt en wat verspreid ligt in je huis. Denk hierbij aan belastingbrieven, oude verjaardagskaarten en tijdschriften.

  1. Komono (overig)

In deze categorie valt eigenlijk al het overige. Vaak spullen die in de berging, garage of keuken staan. Werk hieraan per kamer. Ga bijvoorbeeld je badkamer langs om te kijken wat daar allemaal weg kan.

  1. Sentimentele voorwerpen

Dit is waarschijnlijk de meest lastige categorie omdat je hier vaak alles wilt bewaren. De spullen hebben een waarde voor jou en wegdoen is daarom lastig.

De methode is redelijk simpel. Je legt alles uit een categorie op een hoop en gaat dit stuk voor stuk langs. Daarbij stel je de vraag: “maakt dit item mijn nog gelukkig” zo ja dan hou je het, zo nee dan doe je het weg. Bij de Marie Kondo methode hoort ook dat je het product bedankt voor zijn dienst als je toch besluit om hem weg te doen. Dit klinkt misschien raar, maar voor veel mensen maakt dit het makkelijker om het product weg te doen. Nadat je een selectie hebt gemaakt van de items die je houdt, ga je deze ook Marie Kondo style opruimen. Het belangrijkste hierbij is dat je alles een thuis geeft. Een vaste plek. Op die manier weet je altijd waar je iets kunt vinden en waar je het weer op moet bergen. Zorg er dan ook voor dat al je kleding zichtbaar is. Probeer zo min mogelijk te stapelen en zorg ervoor dat je alle kleding in één oogopslag ziet. Zo voorkom je dat je het onderste shirt op de stapel toch nooit meer draagt.

Minimalistisch leven

Minimalisme in de kledingkast

Bij Sophie Stone staan we natuurlijk voor tijdloze items van goede kwaliteit, wat helemaal in het minimalistische straatje past. Minder items die je wel allemaal met elkaar kunt combineren en die een stuk langer meegaan. Een goede tool die jou kan helpen bij het opruimen van je kledingkast is het creëren van een capsule wardrobe. In deze blog over een capsule wardrobe en hoe je dit inricht, maar in het kort is het een compacte tijdloze kledingkast met alleen maar essentiële kledingstukken. De basiscollectie kun je seizoenen lang door dragen en vul je aan met seizoen stukken zodat je elke gelegenheid iets hebt om te dragen. Je kunt een capsule wardrobe onderverdelen in drie categorieën: de basics, key pieces en showpony’s. Met deze categorieën bestaand uit ongeveer +- 30 kledingstukken heb je oneindig veel looks.

Wat doe je met de spullen die je niet meer wil?

Nadat je heerlijk opgeruimd hebt zit je natuurlijk met spullen waar jij afstand van gaat doen. Deze zou je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weggooien, maar probeer dit juist op een goede manier aan te pakken. Misschien is iemand net opzoek naar dat ene product dat jij weg doet en kun jij diegene hier blij mee maken. Er zijn tegenwoordig veel platformen waar jij jouw kleding en andere spullen te koop aan kunt bieden zoals Vinted en Marktplaats. Stel voor jezelf een doel hoe lang je de producten aanbiedt en als ze na die tijd nog niet verkocht zijn kun je doneren aan bijvoorbeeld de kringloop of kledingbank en maak je er alsnog een ander blij mee. Lekker duurzaam dus.

Meer lezen/weten over minimalisme?

Heb jij interesse in minimalisme en wil je hier nog meer over weten? Er zijn veel mensen die kennis en ervaringen delen over hun minimalistische reis. Zo zijn er boeken, podcasts en documentaires over dit onderwerp. Hier een aantal tips:

  • Boek: ‘Alles wat overblijft’ – The Minimalists
  • Boek: ‘Weg ermee’ – Dennis Storm
  • Boek: ‘Opgeruimd’ – Marie Kondo
  • Boek: ‘Essentialisme’ – Greg McKeown
  • Podcast: ‘Eindbazen’ #117 Jelle Derckx (growthinkers) – Over minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke groei
  • Podcast: ‘Lobkes Podcast’ #3 Meer door minder met Mariëlle Markgraaff
  • Documentaire: ‘Minimalism, a documentary about the important things’ – The Minimalists

Minimalistisch leven

Minimalistische mindset

Een opgeruimd huis geeft je gegarandeerd ook een opgeruimd gevoel in je hoofd. Je kunt minimalisme verder betrekken op je gehele mindset en leven. De lijst met dingen die je kunt doen om minimalistisch te gaan denken is eindeloos. Een van de eerste stappen die je in gedachte kunt houden om als een minimalist te denken, is het wegwerken van besluiteloosheid en negatief denken. Streef naar een rustiger lichaam en geest, en je zult beseffen hoe gemakkelijk het is om negatief denken en besluiteloosheid achter je te laten. Ook moedigt minimalisme aan om in het moment te leven. Probeer geen uren te piekeren over de toekomst, maar breng het heden door met werken aan een mooie toekomst. Hieronder een aantal handige tips om zo’n minimalistische mindset te krijgen:

  1. Wees dankbaar

Tegenwoordig wil iedereen alleen maar meer en staan we niet stil bij wat we al hebben. Dit geldt voor spullen maar ook voor andere bezittingen en personen om je heen. Wees dankbaar voor alles wat je hebt, de grote en kleine dingen. Je weet niet hoeveel geluk en vrede je mist door niet te kiezen voor dankbaarheid. Probeer iedere avond kort op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn en geeft jou de kans om na te denken en stil te staan bij waar je dankbaar voor bent.

  1. Minder klagen

Klagen is iets wat iedereen wel eens doet en daar is ook helemaal niets mis mee. Zorg er alleen wel voor dat dit niet te veel wordt. Daardoor zorg je namelijk voor een negatieve sfeer en de situatie veranderd niks. De realiteit is wat het is, en daar doe je niks aan. De situatie is nu eenmaal zoals het is. Probeer het te relativeren en vraag jezelf af ‘hoe erg is dit nu echt’ en heeft het zin om hier over te klagen. Het antwoord is meestal nee. Hierdoor word je positiever en krijg je vanzelf een rustigere mind.

  1. Go with the flow

Probeer alleen de dingen te doen die jij echt wil doen en waar je 100% achter staat in plaats van de dingen die misschien van jou verwacht worden. Luister daarbij vooral naar jezelf en je eigen lichaam. Word je niet gelukkig van die 9 tot 5 baan? Zoek iets waar je wel gelukkig van wordt. Probeer het allemaal niet te zwaar te wegen. Lukt iets vandaag niet? Morgen weer een nieuwe kans. Vraag jezelf af, doe je dingen omdat je het zelf wilt of omdat het “zo hoort”?

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg handvatten om te starten met jouw minimalistische lifestyle. Zo zorg je ervoor dat je met een opgeruimd huis en hoofd het nieuwe jaar in gaat.

Anna Sophie Slingerland