Rust in je hoofd met een minimalistische kledingkast

 Capsule wardrobe creeren | Sophie Stone

Wordt 2023 het jaar waarin jij een capsule wardrobe gaat samenstellen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij snappen hoe frustrerend het is als je kledingkast vol hangt met kleding waar je niet écht blij van wordt. Daarom helpen we je in 8 praktische tips naar een minimalistische kledingkast. Zodat jij elke dag moeiteloos een fijne outfit kiest uit jouw eigen capsule garderobe. Dit geeft je meer rust in je hoofd en is ook nog eens beter voor het milieu!

 

Voorbeeld capsule wardrobe

In 1970 kwam Susie Faux, eigenaresse van een kledingboetiek in Londen, met het idee om haar klanten te helpen aan een minimalistische garderobe. Ze hielp vrouwen om hun geld bewuster uit te geven aan kwalitatieve kleding met een mooie pasvorm. Zo creëerden deze vrouwen een stijlvolle garderobe, met kleding die hen letterlijk paste als gegoten. Wij kunnen Susie’s idee alleen maar toejuichen. Maar hoe ziet zo’n minimalistische garderobe er in de praktijk uit? In onderstaand afbeelding zie je een voorbeeld van een capsule wardrobe. Deze illustratie kun je als inspiratie gebruiken voor jouw lente/zomer capsule wardrobe van 2023:

voorbeeld capsule wardrobe 2023 lente/zomer

  

37 kledingstukken

Officieel heb je 37 kledingstukken per seizoen nodig, voor het samenstellen van een capsule wardrobe. Hiermee heb je voldoende items om verschillende outfits te creëren. We raden je aan om dit aantal als richtlijn te nemen maar het is niet erg als het uiteindelijke aantal kledingstukken in jouw capsule wardrobe er iets van afwijkt. Het gaat erom dat jij een goede basiscollectie hebt, met items die je onderling kunt combineren en waarmee je zelfverzekerd voor de dag komt. Ben je klaar om je eigen capsule garderobe voor 2023 samen te stellen? In onderstaande stappen leggen we je uit hoe je dit doet!

 

In 8 stappen naar jouw eigen capsule wardrobe:

  • Kies eerst voor welk seizoen je de capsule wardrobe wilt maken. 
  • Haal alle kleding voor dit seizoen uit je kast. Maak drie stapels: een stapel waar je helemaal blij mee bent, een stapel om weg te geven/te doneren en een twijfel-stapel. Verdeel al je kledingstukken over deze drie stapels. 
  • De stapel om weg te geven, kun je naar de kringloop of de kledingbank brengen. Je kunt ook een kledingruilparty organiseren met je vrienden/vriendinnen of de kleding verkopen. 
  • De ‘twijfel-stapel’ is een tip van een professional-organizer; deze kleding stop je in een afgesloten doos en bewaar je maximaal een half jaar. Alles wat je er niet uithaalt in dit half jaar kun je vervolgens weggeven of verkopen. 
  • Tijd om inspiratie op te doen! Aan de hand van de  stapel waar je heel blij mee bent, kun je je stijl verder ontwikkelen. Hiervoor kun je Pinterest, Canva en/of magazines gebruiken. Maak een moodboard met outfits die je mooi vindt. Je kunt één algemeen moodboard maken of een moodboard per seizoen.
  • Nu je weet welke kledingstijl je mooi vindt, is het tijd om de basiskleuren voor jouw capsule wardrobe te bepalen. Deze kleuren vormen het fundament voor jouw capsule wardrobe en zijn perfect voor kledingstukken zoals broeken, rokken en schoenen. Om deze kleuren te bepalen, kun je kijken naar de kleuren die veel voorkomen op je moodboard. Neutrale kleuren, zoals beige, wit, zwart, grijs, donkerblauw of donkergroen, zijn erg handig om als basiskleur te gebruiken. Deze kleuren combineren makkelijk met bovenstukken in andere tinten.
  • Nu je je basiskleuren hebt gekozen, kun je accentkleuren toevoegen. Deze tinten zijn perfect voor bovenstukken zoals blouses en tops. Hier kun je eventueel wat meer uitgesproken kleuren gebruiken. Kijk voor het bepalen van je accentkleuren weer naar je moodboard en de stapel kleding waar je blij van wordt. Welke kleuren draag je graag? Mocht je hierbij wel wat hulp kunnen gebruiken, dan kun je bijvoorbeeld een kleurenanalyse boeken.

 Capsule wardrobe maken | Sophie Stone

Duurzame kleding kopen voor jouw minimalistische kledingkast

 

Nu je jouw kledingstijl, basiskleuren en accentkleuren hebt gekozen, is het tijd om te gaan shoppen! Je kunt hiervoor het beste een lijstje maken van de kleding die nog ontbreekt in jouw kledingkast, zodat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. 

Om je op weg te helpen hebben we een voorbeeldlijstje gemaakt. We begrijpen dat het samenstellen van een capsule wardrobe erg persoonlijk is. Daarom hebben we voornamelijk basiskledingstukken gelinkt, van duurzame kledingmerken, die het in elke minimalistische garderobe goed doen. Op onze website kun je ook zoeken op kleur. Dit kan je helpen om een fijne capsule wardrobe samen te stellen die helemaal aansluit op jouw moodboard.

  

Kleding inspiratie voor jouw capsule wardrobe

Onderstaand lijstje kun je als inspiratie gebruiken bij het samenstellen van jouw duurzame lente/zomer 2023 capsule wardrobe. Hierbij zijn we uitgegaan van een capsule wardrobe met 37 kledingstukken.

2x Jeans (skinny, wide leg, mom-fit, of straight: gebruik je moodboard als inspiratie voor een fitting waar jij je fijn in voelt!)

2x pantalon

2x soepelvallende broek 

2x yogalegging + bijpassende top 

2x sweater

3x zomerse trui

3x longsleeve 

3x blouse 

2x jasje of blazer

2x vestje

2x t-shirt korte mouw

2x casual top/hemdje

1x casual jurkje

1x chique jurkje

1x matching set

2x sneakers

1x loafers

1x sandaaltjes

1x hakken/chique schoenen

1x slippers

 

Zoek je naar iets speciaals om je capsule wardrobe mee aan te vullen, of vind je het lastig om te ontdekken wat je mooi staat? Wij treden graag in de voetsporen van Susie Faux en helpen je in onze duurzame kledingwinkel in Utrecht graag bij het samenstellen van jouw capsule garderobe. In onze winkel vind je de mooiste minimalistische kledingmerken, maar ook voor een kleurrijke capsule wardrobe kun je bij ons terecht. Daarnaast hebben we zowel voor mannen als vrouwen eerlijke kleding. Je kunt gewoon bij ons binnenlopen op Steenweg 11. De koffie & thee staat klaar! Elske Zilver