Keurmerken bieden bescherming aan mens, milieu en dier. Maar hoe werkt zo’n keurmerk nou precies? En hoe weet je zeker dat je kunt vertrouwen op wat het keurmerk belooft? In deze blog focussen we ons (natuurlijk) op keurmerken in de kledingindustrie en daarnaast in het bijzonder de keurmerken die je terugvindt in de Sophie Stone webshop. Meer weten? Lees dan verder!

Waarom is het belangrijk om op keurmerken te letten?

Keurmerken stellen strenge eisen aan arbeidsomstandigheden, milieueisen of dierenwelzijn. Ze helpen je dus bij het kiezen voor duurzamere, eerlijkere producten. Voor de consument is het immers lastig nagaan hoe duurzaam of eerlijk een product wordt geproduceerd.

Hoe meer mensen vervolgens een product met een keurmerk kopen, des te beter worden uiteindelijk de omstandigheden voor milieu, dier en mens. Klinkt logisch toch?

Door jezelf bewust te maken van keurmerken word je ook kritischer over producten zónder keurmerk. Want waarom hebben zij dan geen keurmerk? En is er dan misschien een duurzamer of eerlijker alternatief? In jouw duurzame missie zijn keurmerken dus onmisbaar.

 

Keurmerken

 

Hoe weet ik of een kleding keurmerk betrouwbaar is?

Maar hoe weet je dan zeker dat wat een keurmerk belooft ook echt waar is? Over de meeste keurmerken is wel te vinden op welke manier zij controleren of wordt voldaan aan de eisen die ze stellen. Wanneer dit niet zo is, kun je je vraagtekens zetten bij wat het keurmerk beloofd.

Met de app van Milieu Centraal kun je de verschillende keurmerken die je tegenkomt checken, ook die van andere productcategorieën zoals cosmetica of bloemen. In de app vind je de beoordeling van Milieu Centraal op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid voor zo’n 300 verschillende keurmerken.

Keurmerken bij Sophie Stone

Bij Sophie Stone vind je ook verschillende keurmerken. Hieronder vind je een overzicht van de keurmerken die de verschillende merken op de Sophie Stone webshop hanteren en wat deze precies betekenen.

 1. Fair Wear Foundation (FWF)
  Bij Fair Wear Foundation staan verbeterde arbeidsomstandigheden voor werknemers in fabrieken centraal. Kledingmerken mogen het FWF label alleen voeren als minimaal 90% van hun toeleveranciers onder controle staat van de FWF en via een jaarlijkse controle wordt hier toezicht op gehouden. Met acht internationale arbeidsnormen die stap voor stap moeten worden ingevoerd zorgt FWF ervoor dat er in deze fabrieken onder meer geen sprake (meer) is van kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie en dat de werknemers een leefbaar loon ontvangen. Merken die dit keurmerk dragen en te vinden zijn bij Sophie Stone zijn onder andere Kings of Indigo en Armedangels.

 2. Global Organic Textile Standard (GOTS)
  GOTS staat voor Global Organic Textile Standard waarbij de focus ligt op biologische landbouw en milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde textiel verwerking. Concreet betekent dit dat er voor kleding met het GOTS-keurmerk onder andere minder water en energie verbruikt wordt en dat er geen schadelijke chemicaliën gebruikt worden tijdens het verven van de stof. Daarnaast worden dus ook betere werkomstandigheden gewaarborgd, zoals met een verbod op kinderarbeid en een vastgesteld minimumloon. Kleding met dit keurmerk bestaat voor tenminste 70% (‘Made with organic’) of tenminste 95% (‘Organic’) uit biologisch geproduceerde materialen. De producten van LaniusOrganic Basics, Dedicated, J Label, Thinking Mu, People Tree en Armedangels zijn voorbeelden van producten die gemaakt zijn van GOTS gecertificeerd biologisch katoen.

 3. Max Havelaar Fairtrade
  Waarschijnlijk één van de bekendste keurmerken in Nederland is het Fairtrade keurmerk van de Stichting Max Havelaar. Fairtrade Nederland zorgt ervoor dat kleinschalige boeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika een eerlijke prijs krijgen voor de producten die ze verkopen. Hierdoor kunnen de boeren en hun families zelf werken aan hun ontwikkeling en wordt armoede niet in stand gehouden. Daarnaast promoot Fairtrade de bescherming van milieu en biodiversiteit door verschillende standaarden en programma’s. 

 4. PETA – Approved
  PETA staat voor People for the Ethical Treatment of Animals en deze organisatie richt zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten. Producten of merken die dit keurmerk dragen zijn vegan en hier komen dus geen leer, bont, wol, exotische huiden of andere dierlijke materialen aan te pas. Naast de kledingbranche richt PETA zich nog op drie andere gebieden, namelijk de vee-industrie, proefdierlaboratoria en de amusementssector. De merken Dedicated, Organic Basics, Underprotection en Embassy of Bricks and Logs in de Sophie Stone webshop hebben het PETA keurmerk en zijn 100% vegan. Bij ARMEDANGELS en Ecoalf is er een deel van de collectie PETA-Approved Vegan, dit staat per product aangegeven in onze webshop. 
 5. Made-By
  Het consumentenlabel MADE-BY zet zich in om milieu- en sociale omstandigheden in de mode-industrie te verbeteren. Maar daarbij is het niet zo dat een kledingstuk met het blauwe knoopje waar dit label aan te herkennen is per definitie duurzaam is. Het geeft slechts aan dat het merk goed op weg is om met behulp van MADE-BY te verduurzamen Merken die zijn aangesloten bij MADE-BY streven er namelijk naar de productie te verduurzamen. Aan de hand van een soort ‘scorekaart’ worden ze hier jaarlijks voor verschillende onderdelen op beoordeeld.

 6. Keurmerk Business Social Compliance Initiative (BSCI)
  BSCI richt zich op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in fabrieken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld geen dwang- en kinderarbeid, veilige arbeidsomstandigheden en het recht op het vormen van een vakbond. Door middel van een verbeterplan werken de fabrieken stap voor stap toe naar deze en andere verbeterde arbeidsomstandigheden. Onafhankelijke controles en een verplicht monotoring-systeem om de gestelde eisen te kunnen meten zorgen ervoor dat de merken die dit keurmerk dragen voldoende worden gecheckt. Het merk Bamboo Basics uit de Sophie Stone webshop heeft dit keurmerk.

Wanneer een product geen keurmerk heeft, betekent dit overigens niet per definitie dat het niet duurzaam is. Een merk kan een goede reden hebben om geen keurmerk aan te vragen, bijvoorbeeld omdat die de aanvraag te duur vindt. Het aanvragen van een keurmerk kost namelijk in de meeste gevallen geld en misschien steekt een merk dit geld wel veel liever in andere (duurzame) investeringen. Of misschien stelt het merk juist veel hogere eisen en vindt hij de eisen die het keurmerk stelt dus te laag. Vaak hebben deze merken hun eigen fabrieken. Een keurmerk is dan ook niet nodig: ze controleren zelf hoe eerlijk het eraan toegaat in deze fabrieken. Meestal zijn ze hierover dan ook zo transparant mogelijk op hun eigen website en social media.

Anna Sophie Slingerland