Hoe haal jij de meest voorkomende vlekken uit je kleding? Niks is zo vervelend als dat je net de deur uit wil stappen en je op het laatste moment nog een tandpasta vlek op je trui krijgt. Of dat je je witte T-shirt aantrekt en er een foundation vlek in komt. We kennen het vast allemaal wel. Daarom hebben wij tips voor jou hoe je de meest voorkomende vlekken uit je kledingstukken kunt halen.

Vlekken verwijderen

Zo kun je een wijnvlek verwijderen

Wat als je rode wijn over je outfit heen krijgt? Geen paniek, je kunt de vlek nog verwijderen, maar het is wel belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Houd de vlek nat met koud (bruisend) water. Het liefst onder de kraan. Let hierbij op dat je geen warm water gebruikt. Dit zorgt er juist voor dat de wijnvlek zich verder uitbreidt. Daarna kun je met verschillende middelen de vlek proberen te verwijderen. Heb je zout tot je beschikking? Strooi deze dan over de vlek heen. Probeer daarna de wijnvlek uit het kledingstuk te wrijven. Dit proces kun je eventueel herhalen als het er nog niet goed genoeg uit is. Als de vlek er zo goed als uit is kun je het kledingstuk wassen. Een andere optie is baking soda. Meng dit met water, wrijf over de vlek en laat een aantal uren intrekken. Een ander middel is azijn met vloeibaar wasmiddel. Meng dit met lauw water en wrijf vervolgens met een doekje over de vlek. Als de vlek weer bijna verdwenen is kun je hem daarna weer wassen in de wasmachine.

Op deze manier verwijder je een chocoladevlek

Doordat chocolade snel smelt kan het vervelende vlekken opleveren. Maar gelukkig hebben wij hiervoor een aantal tips. Zodat je de chocoladevlekken zo snel mogelijk weg krijgt. Probeer de vlek eerst met een mes of een lepel te verwijderen. Maar doe dit voorzicht en kijk uit dat je de vlek niet groter maakt of dieper in de stof wrijft. Spoel de achterkant van de vlek af met koud, stromend water. Breng daarna een kleine hoeveelheid wasmiddel aan op de vlek en laat dit 15 tot 30 minuten weken. Was vervolgens het kledingstuk zoals je normaal ook doet.

Vetvlekken uit je kleding verwijderen

Tijdens het koken kun je gemakkelijk vetvlekken op je kleding krijgen. Het lastige van deze vlekken is dat ze gemakkelijk in de vezels trekken en daarmee hardnekkig worden. Een mogelijkheid om vetvlekken uit je kleding te halen is doormiddel van afwasmiddel. Laat dit even in de vlek trekken zodat het vet wordt afgebroken. Was hierna het kledingstuk in de wasmachine. Een andere optie om vetvlekken die net op je kleding zijn gekomen te verwijderen is talkpoeder. Talkpoeder neemt het vet op.

Tandpastavlekken verwijderen

Probeer de vlek in ieder geval altijd met lauwwarm water te verwijderen in plaats van koud water. Een andere tip is om de strijkbout aan te zetten en daarmee over de vlek heen te gaan. Als het goed is zou de vlek daarna niet meer zichtbaar moeten zijn. Als de vlek al wat langer in je kleding zit is groene zeep de oplossing. Giet wat groene zeep over de vlek, en laat het vervolgens een halfuurtje intrekken. Was het kledingstuk daarna nog even in de wasmachine. Groene zeep is bijna helemaal biologisch afbreekbaar en daarom een goede vlekverwijderaar.

Zo verwijder je make-up vlekken van je kleding

Oogmake-up zoals mascara, eyeliner of wenkbrauwpotlood bevatten vaak veel vet. Daarom is het handig om dit soort vlekken eerst op te laten drogen. Daarna kun je proberen met afwasmiddel of shampoo de vlek te verwijderen. Is de vlek daarna nog steeds te zien? Probeer dan een beetje make-up remover op waterbasis. Heb je een foundation vlek? Probeer deze te verwijderen met wat water en azijn. Meng dit door elkaar en dep met een doekje op de vlek. Heb je een foundation op poederbasis? Probeer eerst het bovenste laagje weg te zuigen met een stofzuiger en dep vervolgend met make-up remover op de vlek. Bij een vlek van lippenstift kun je beter geen water gebruiken. De truc is om een klein beetje alcohol op een watje te druppelen en dit op de vlek te deppen. Een laagje vaseline helpt ook.

Anna Sophie Slingerland