Maar weinig mensen staan stil bij waar hun kleding vandaan komt. Tot 8 jaar geleden hadden wij ook weinig verstand van hoe de kledingindustrie werkelijk in elkaar zit. Dus we kunnen heel goed begrijpen dat wanneer mode niet je passie is, je geen weet hebt van hoe het er echt aan toegaat in de kledingfabrieken in lagelonenlanden die produceren voor de Westerse kledingmerken.

Slow fashion  

Inmiddels hebben we aardig wat onderzoek gedaan naar de huidige Westerse kledingindustrie die voornamelijk bestaat uit fast fashion. Het begrip fast fashion is ontstaan in de jaren ’70 toen de productie werd uitbesteed aan ontwikkelingslanden in Azië. De naam fast fashion is gebaseerd op de wekelijks nieuwe, extreem goedkope kledingcollecties die je kunt vinden bij kledingwinkels als H&M, Monki en Zara. De arbeidsomstandigheden en veiligheid van de werknemers gaan ten koste van de zo laag mogelijke productiekosten die de grote ketens van de fabrieken eisen. Slow fashion is daarmee een tegenhanger op de fast fashion kledingindustrie. Het modesysteem moet vertragen. 

De webshop Sophie Stone is dan ook ontstaan omdat wij graag ons steentje willen bijdragen aan een eerlijke en duurzame modewereld. Een eerlijke en duurzame wereld is de reden waarom ik kies voor slow fashion en een slow lifestyle. Lees verder wanneer je nog net even dat extra zetje nodig hebt om voortaan ook te kiezen voor slow fashion. Want dit zijn een aantal redenen waarom je voor slow fashion wil kiezen.

Slow fashion

 

 1. Omdat je kiest voor kwaliteit
  Investeren in duurzame kleding is investeren in kwaliteit. Maar ook in duurzame kleding zijn veel verschillende kwaliteiten. Van goed tot supergoed. Hoe je kleding van kwaliteit kunt herkennen lees je hier. Bij slow fashion gaat het om veel meer dan alleen een mooie look. Het gaat om de kwaliteit van de stof en om een goede pasvorm. De kwaliteit van kleding zou altijd boven de kwantiteit in je kledingkast moeten gaan. Ik vind wel dat wanneer je investeert in kwaliteitskleding je het beste kunt kiezen voor tijdloze items. Dit is wat je ook voornamelijk vind in de Sophie Stone webshop. stuk voor stuk items waar je jarenlang draagplezier van gaat hebben. 

 2. Omdat je hiermee kleine duurzame ondernemers support
  Door te kiezen voor slow fashion support je (nu nog vaak) kleine ondernemers. Dappere mensen die hun hart en passie volgen en daarmee het verschil durven te maken. Een duurzame kledingcollectie uitbrengen doe je niet zomaar. Daar is veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig in de oververzadigde markt. Elke keer als jij je geld uitgeeft breng je een stem uit. Met elke aankoop stem je voor een bedrijf en laat je weten; jij bent goed bezig, ga zo door! In de onzekere tijd waar we ons nu in bevinden is het extra belangrijk om je geld wijs uit te geven. Uiteindelijk zijn consumenten verantwoordelijk voor het bestaan van lokale, duurzame (online) boetieks en merken. Duurzame kledingmerken hebben ons nu harder dan ooit nodig, om de corona crisis te overleven.

Slow fashion

 1. Omdat duurzame kleding een verhaal heeft
  Daarmee komen we meteen bij het volgende punt. Het is toch veel leuker om kleding te dragen met een authentiek en mooi verhaal? Ontwerpers van duurzame kledingmerken nemen de tijd om kleding te ontwerpen met een achterliggend verhaal. Er worden vaak innovatieve stoffen en technieken gebruikt om de kleding te maken. Vol trots draag ik mijn Tencel blouses gemaakt van houtpulp uit duurzaam beheerde en gecertificeerde bossen.

 2. Omdat je de impact op het milieu verminderd
  Het bewust nadenken over waar je kleding van gemaakt is en waar het vandaan komt, komt meestal voort vanuit een bewuste levensstijl. Een levensstijl waarin je stilstaat bij wat de gevolgen van jouw aankopen zijn op het milieu en de mensen om je heen. Deze levensstijl ontwikkelen we langzaam maar zeker. Sinds de corona crisis kunnen we er niet meer omheen dat we beter voor de wereld en elkaar moeten gaan zorgen. Alle kledingmerken binnen de webshop Sophie Stone ontwerpen en produceren bewust en slow. Zij denken na over hoe zij hun impact op het milieu kunnen minimaliseren. Dit doen ze onder andere door gebruik te maken van duurzame stoffen, gerecyclede materialen, tijdloze kleine collecties, natuurlijke verfstoffen enzovoort.

Met Sophie Stone helpen we je graag om de overstap te maken naar een duurzame en bewuste levensstijl. Een duurzame garderobe en relaxte lifestyle ontwikkelen is namelijk helemaal niet ingewikkeld.

Anna Sophie Slingerland