Kerst komt steeds dichterbij, ben jij ook al aan het nadenken over een kerstboom? Ga je dit jaar voor een echte kerstboom of haal je de neppe kerstboom weer van zolder? Het lijkt misschien onschuldig zo’n echte kerstboom, maar wist je dat er ieder jaar met kerst 2.5 miljoen bomen worden verkocht en daarna ook weer worden weggegooid? Deze belanden vaak bij het afval of op de brandstapel. Niet echt milieuvriendelijk dus. Maar hoe kun je zorgen dat jouw kerstboom niet bij het afval belandt en dat je wel kiest voor een milieuvriendelijke boom? Wij hebben dit voor jou uitgezocht.

Duurzame kerstboom van Beterboompje.nl

In 2020 is het initiatief BeterBoompje.nl opgericht door Frank & Alex om de wegwerpkerstbomen Nederland uit te helpen. Hun doel? De 2.5 miljoen échte kerstbomen die ieder jaar in Nederland worden gekocht én weggegooid vervangen door biologische, duurzame adoptie kerstbomen die meerdere jaren gebruikt kunnen worden. Omdat het even duurt voordat deze bomen daadwerkelijk gebruikt kunnen worden is BeterBoompje een samenwerking aangegaan met Adopteer een Kerstboom. Voor ieder BeterBoompje zonder kluit planten zij twee herbruikbare biologische adoptie boomstekjes in het BeterBoompje Bos. Je kunt er ook kiezen voor een kerstboom met kuit. Deze kun je bij een pick-up point afhalen en na de feestdagen weer terugbrengen. Daarna wordt hij weer teruggeplant in het kerstbomenbos. Geweldige organisatie toch?

Duurzame kerstboom

 

Hoe werkt een kerstboom huren?

Je kunt jouw toekomstige kerstboom vandaag al bestellen. Dit doe je in de webshop van BeterBoompje.nl. Er zijn meerdere pick-up points waar je de boom af kunt halen op verschillende datums en tijdstippen vanaf vrijdag 3 december. De steden waar je jouw Beterboompje af kunt halen zijn: Amsterdam, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Haarlem, Nijmegen, Rhenen, Rotterdam, Scheveningen en Utrecht. Deze kerstboom kun je op na de feestdagen op zondag 9 januari weer inleveren bij het pick-up punt. Hierna wordt de boom met kluit en al weer teruggeplaatst in de natuur zodat ze de jaren daarna ook weer gebruikt kunnen worden met kerst. Mocht er geen locatie bij jou in de buurt zitten, dan heb je ook de mogelijkheid om een kerstboom zonder kluit thuis te laten bezorgen. Onthoud wel dat de klimaatimpact van een kerstboom zonder kluit ongeveer gelijk is aan een autorit van 25 kilometer. Zorg dus dat je je duurzame kerstboom dichtbij huis haalt. Anders is het alsnog niet echt duurzaam ;)

Duurzame kerstboom

 

Tweedehands kunstboom is ook duurzaam!

Liever geen echt kerstboom? Dan kun je ook nog kiezen voor een tweedehands kunstboom, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Of misschien ligt er nog ergens een boom bij iemand op zolder die je kent. Deze boom is al gemaakt en kan dus prima een tweede leven krijgen. Om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, moet je hem minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken. Wil je toch echt een nieuwe kunstboom aanschaffen? Zorg er dan voor dat je er een kiest van een goede kwaliteit zodat deze jaren mee gaat.

Duurzame kerstversiering

Met alleen een kerstboom ben je er natuurlijk nog niet… je wil je gloednieuwe (tweedehandse of adoptie) boom waarschijnlijk ook versieren met kerstballen, slingers en lampjes zodat hij helemaal feestelijk wordt. Veel winkels hangen al vanaf oktober vol met kerstversiering en de verleiding is groot om ieder jaar nieuwe versiering te kopen voor in je boom. Maar als je dan zo’n milieuvriendelijke kerstboom hebt van BeterBoompje is het wel zo fijn om de versiering ook duurzaam te houden. Maar hoe doe je dat? 

  • Tweedehands/ruilen

In plaats van nieuwe kerstversiering kun je ook kiezen voor tweedehands kerstversiering. Kijk eens bij de plaatselijke kringloopwinkel wat zij in hun kerstcollectie hebben. Of check eens marktplaats of er iemand bij jou in de buurt woont die zijn kerstballen en kerstverlichting verkoopt, of misschien wel weggeeft. Veel mensen zijn na verloop van tijd toe aan verandering van hun kerstversiering en doen het daarom weg. Een andere optie is om kerstversiering te ruilen. Zo maak je een ander blij met jouw oude kerstversiering en heb jij weer een nieuw versierde boom.

  • Wees creatief

Naast kerstversiering nieuw of tweedehands kopen is het ook leuk om dit zelf te maken. Wees creatief en kijk wat je nog in huis hebt aan om kerstversiering mee te maken. Misschien wel stof voor een slinger. Dit is ook meteen een leuke bezigheid voor tijdens de kerstvakantie. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus doe vooral eens een rondje op Pinterest voor meer DIY kerstinspiratie.

  • Verlichting

Lampjes horen toch wel echt bij de kerstsfeer, en iedereen heeft wel lampjes in huis. In heel Nederland komt dat neer op heel wat lampjes. In totaal hebben alle Nederlanders bij elkaar 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Hiermee kan je wel vier keer de aarde rond. Gemiddeld per huishouden is dat 27,68 meter aan lampjes. Uit onderzoek blijkt dat de helft daarvan wordt weggegooid. Probeer dus zo lang mogelijk met jouw kerstverlichting te doen en ze eventueel te repareren als ze kapot zijn. Als het echt niet meer te repareren valt, lever deze dan in bij een inzamelpunt. Maar liefst 80% kan namelijk nog gerecycled worden. Je kunt ze bijvoorbeeld inleveren bij Wecycle inleverbakken. Deze zijn te vinden bij diverse winkels. Mocht je toe zijn aan nieuwe lampjes, ga dan in ieder geval voor LED verlichting. Dit is een van de meest duurzame opties en kost veel minder elektriciteit dan andere soorten verlichting.

Nog opzoek naar een duurzaam cadeau voor onder de kerstboom?

Bekijk dan onze duurzame cadeaugids voor inspiratie of houd onze Slow blog in de gaten. Want volgende week hebben wij voor jullie een blog met 6 duurzame cadeautips voor de kerst.

Anna Sophie Slingerland