Wat je moet weten over Micro Waste en hoe je het kunt voorkomen
Let's talk about microplastics! Hoogstwaarschijnlijk heb jij kledingstukken in je kast die Mirco Waste veroorzaken.. Wat is Micro Waste en wat zijn Micro Plastics? Wat zijn de gevolgen en bovenal wat kun jij er tegen doen? Lees het hier en kom in actie!
Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn microscopisch kleine stukjes plastic. Ze ontstaan wanneer plastic afbreekt in steeds kleinere deeltjes. De plasticsoep, oftewel drijvende vuilnisbelt, die drijft in de Grote Oceaan in een grote veroorzaker van microplastics in zeewater. Helaas is de drijvende vuilnisbelt niet de enige oorzaak van microplastics in zee. Een vaak vergeten, net zo belangrijke oorzaak is ons afvalwater. Microplastics bevinden zich in elk synthetisch kledingstuk en komen los bij het wassen. Deze losgekomen synthetische vezels gaan met het afvalwater van je wasmachine richting de waterzuivering. Helaas zijn deze microplastics zo klein dat ze door de zuiveringsinstallatie niet uit het water kunnen worden gefilterd en komen dus terecht in het zeewater.
Hoe verspreiden microplastics zich van kleding naar de voedselketen?
Eenmaal in het zeewater worden de microplastics geconsumeerd door alles wat in het zeewater leeft. Doordat de plastics niet afgebroken kunnen worden, zullen ze ze zich opstapelen in onder andere vissen, oesters en mosselen die wij vervolgens consumeren. Op deze manier circuleren de deeltjes door onze voedselketen. Microplastics zijn aangetroffen in onder andere honing, water, zout en bier.
Waarom vormen microplastics in de voedselketen een probleem?
Microplastics dragen bij aan de vervuiling van het zeewater en dringen binnen bij organismen die leven in de zee. Dit is op zich is al slecht nieuws aangezien plastic niet in de natuur voorkomt en hier dus niet thuishoort. Er is aangetoond dat de inname van microscopische stukjes polystyreen door oesters de opname van voedsel wijzigt en de voortplanting verstoort. In tegenstelling tot microplastics in zee is naar de effecten van de microplastic in het menselijk lichaam is nog niet voldoende onderzoek gedaan. Dit komt omdat we dit niet zo lang geleden pas ontdekt hebben. Wél zijn wetenschappers het er over eens dat de ophoping van microplastics in het menselijk lichaam niet wenselijk is en raden sterk aan het gebruik van plastic in het algemeen te doen afnemen.
Wat kan jij doen tegen microplastics ?
Het Duitse merk Langbrett heeft hier een slimme oplossing bedacht om de verspreiding van microplastics via onze wasmachine tegen te gaan. De GuppyFriend: een waszak, een soort grotere versie van het BH zakje, waarmee je 99% van de losgelaten plastic vezels uit je kleding tegen houdt en voorkomt dat ze in het water terecht komen. Na de wasbeurt gooi je de vrijgekomen vezels, pluisjes, weg bij het restafval. De GuppyFriend is getest op kwaliteit, duurzaamheid en werkzaamheid en het resultaat is een lang meegaand, plastic-vrij product dat kleine deeltjes binnenhoudt.
Ons advies? Bekijk het materiaal waarvan een kledingstuk gemaakt is voordat je het koopt. Bijvoorbeeld regen- en sportkleding is vaak gemaakt van synthetisch materiaal zoals polyester. Een alternatief voor nieuw polyester is gerecyceld polyester (bijv. RPET van gerecycelde PET-flessen) zoals je vind in onze regenjassen van Insane in the Rain, yoga leggings van Mandala en panty's van Swedish Stockings.
De kleding die je hebt van nylon, fleece, polyester, acryl of andere synthetische materialen kun je het best wassen in de GuppyFriend waszak: kleine moeite, groot resultaat!
Bekijk de onderstaande 'How-to-use' video voor optimaal gebruik van de GuppyFriend!
Bestel jouw GuppyFriend bij Sophie Stone!