Wat is gerecycled polyester? | Sophie Stone

Wat is gerecycled polyester?

Polyester is kort gezegd plastic. Gerecycled polyester is polyester dat opnieuw gebruikt wordt. Dat gebeurt als volgt: van stukken polyester worden ‘bolletjes’ gemaakt en daarvan worden kleine pellets gemaakt. De pellets worden afgebroken tot polymeren en daar worden ‘polyester chips’ van gemaakt. Die kunnen dan weer gesmolten worden en geweven tot vezels om en nieuwe polyester stof van te maken. Het voordeel van gerecycled polyester is dat er geen nieuwe polyester (gemaakt van aardolie) gemaakt wordt waarbij grondstoffen en energie verbruikt worden en uitstoot plaats vindt. Daarnaast wordt de afvalberg verkleind en/of de oceanen schoner. 

 

rPET: gemaakt van gerecyclede PET-flessen

Een vorm van gerecycled polyester die je veel tegen komt in de Sophie Stone collectie is rPET: polyester gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Flessen die bijvoorbeeld worden opgevist uit de zee of oceaan en een 2e leven krijgen in de vorm van een yogalegging of regenjas. Bijvoorbeeld de regenponcho's van Rainkiss en de yogaleggings van Girlfriend Collective zijn gemaakt van rPET. 

 

Kleding van gerecycled polyester 

Het voordeel van (gerecycled) polyester is dat het erg elastisch is, snel droogt (handig voor sport- en zwemkleding) en volledig waterdicht kan zijn wanneer het gebruikt wordt voor bijvoorbeeld regenkleding. Daarnaast kreukt het niet, is het vormvast en sterk.

Voor kleding zoals blouses, shirts en pantalons heeft het i.v.m. duurzaamheid altijd onze voorkeur om geen polyester te gebruiken maar biologisch katoen, lyocell of linnen. Maar regen- en zwemkleding en panty's hebben de functionaliteit van polyester nodig. Voor deze categorieën vind je bij Sophie Stone dan ook items van gerecycled polyester. 

 

Wassen van (gerecycled) polyester 

Een nadeel van kleding van gerecycled polyester, polyester of andere synthetische stoffen zoals acryl of nylon is dat er tijdens het wassen van deze kleding (plastic) microvezels vrij komen. Deze microplastics komen via de afvoer van de wasmachine in het oppervlakte water en de zee terecht. Dit wordt ook wel 'microwaste' genoemd. We schreven er de blog Microwaste over. 

Guppyfriend waszak | Sophie Stone

Het goede nieuws is dat microwaste eenvoudig te voorkomen is door het wassen van synthetische materialen in de Guppyfriend waszak, te koop bij Sophie Stone. Deze waszak vangt de microplastics op en voorkomt zo dat ze in zee terecht komen. Bovendien beschermt de waszak de kleding waardoor deze langer mee gaat. Dubbel duurzaam dus!