20 jurken gedoneerd aan '46 Dresses' 

Vrouwen blij met een nieuwe jurk voor de feestdagen! 

Op 19 december ging ik, met een grote tas vol jurken, op bezoek bij 46 Dresses in Utrecht. 46 Dresses is een stichting met als missie iedere vrouw in Nederland te kleden naar wat ze waard is: als een koningin. Dit doen ze door een nieuwe jurk (of meerdere jurken), nieuwe schoenen en verzorgingspakket cadeau te geven aan vrouwen die vallen onder de groeiende groep 'nieuwe armen'; een groep die in Nederland onzichtbaar is voor instanties. 

 

Showroom 46 Dresses | Sophie Stone 

Showroom 46 Dresses

Via Talita van Soul Stores, een platform met informatie over duurzame winkelen en een duurzame levensstijl, was ik in contact gekomen met Margo de oprichtster van 46 Dresses. Zij vertelde mij over het ontstaan van haar stichting:

Op een verjaardagsfeestje sprak zij met een vrouw die vol trots vertelde over de tweedehands leren tas die ze gekregen had. Margo was geraakt door de dankbaarheid die de vrouw voelde door het krijgen van dit item. De vrouw vertelde dat ze al jaren geldzorgen had en daardoor niet in staat was iets voor zichzelf te kopen. Die avond open de Margo haar kledingkast en keek naar al haar jurken: 50 in totaal! Ze pakte en lichtblauwe jurk uit de kast die ze nog nooit gedragen had en dacht: 'deze is voor haar'. Toen ze de jurk aan de vrouw cadeau deed, zei deze dat ze zich in jaren niet zo vrouwelijk en gewaardeerd had gevoeld. Margo realiseerde zich dat als één jurk iemand zich zo gezien en empowered kon laten voelen, ze het niet bij deze ene jurk wilde laten. Ze bedacht dat als zij haar eigen jurken kon verhuren, ze van de opbrengst nieuwe jurken kon kopen voor nog veel meer vrouwen. 

Margo 46 Dresses | Sophie Stone 

Margo, oprichtster 46 Dresses 

De vrouwen die via 46 Dresses een nieuwe jurk krijgen worden door scholen, verenigingen, kerken of via-via aangedragen. Behalve het geven van een jurk stelt 46 Dresses ook haar netwerk open, om haar waar nodig nieuwe kansen te bieden. 'Wij geloven dat hulp relationeel moet zijn omdat het anders niet duurzaam is. Het effect dat dit heeft op de eigenwaarde en toekomstige kansen is significant. Onze steun aan hen lijkt wellicht ‘kortdurend’, het effect dat dit heeft op de eigenwaarde werkt veel langer door dan het ontvangen van een eenmalig cadeau.' 

Quote 46 Dresses | Sophie Stone

Ninthe (30) over 46 Dresses 

Terug naar mijn tas met Sophie Stone jurken. Toen ik hoorde over het prachtige werk van 46 Dresses was ik meteen enthousiast. Wat een mooie missie en wat een slim idee! Want ook het huren, in plaats van kopen, van een jurk voor bijvoorbeeld een bruiloft is prachtige duurzame oplossing. Zeker jurken voor een dergelijke speciale gelegenheid draag je vaak maar een enkele keer, dus wat fijn als je naast een unieke jurk voor jouw feestje hiermee een andere vrouw kunt helpen! Bovendien had ik nog wel een aantal jurken op voorraad waar ik graag iemand anders blij mee wilde maken.. 

Leen-jurken 

Want niet elke jurk die ik inkoop blijkt een succes. Dit heeft vaak te maken met de beeldvorming online van een bepaalde jurk. Er zitten jurken in de Sophie Stone collectie die prachtig zijn, maar die door de fotografie of styling niet goed tot hun recht komen wanneer je ze vanaf je beeldscherm bekijkt. Bijvoorbeeld doordat het model boos kijk, de stof of kleur van je jurk niet goed te zien zijn, of omdat het een jurk is waarbij je iemand nodig hebt die je overtuigt om hem te passen voordat je ziet hoe mooi hij eigenlijk is. Jurken voor 46 Dresses dus! 

Magazines bij 46 Dresses | Sophie Stone

46 Dresses in magazines

Uit mijn collectie selecteerde ik 25 jurken om mee te nemen naar Utrecht (waar hun showroom is). Samen bekeken we de jurken en selecteerden degenen die goed passen bij de vrouwen waar 46 Dresses aan geeft. De dames van 46 Dresses waren meteen erg enthousiast over de kwaliteit en pasvorm van mijn jurken. Ontzettend leuk om te horen dat ze dachten dat mijn 'achterblijvers' goed in de smaak zouden vallen bij de vrouwen die voor de kerst bij hen op bezoek zouden komen voor een nieuwe jurk. 

Gedoneerde Sophie Stone jurken

De gedoneerde Sophie Stone jurken 

Na nog even door de 'verhuur-jurken' gesnuffeld te hebben (én een aantal prachtige exemplaren gezien te hebben waar ik er graag 1 van huur voor een volgende bruiloft), ging ik met een blij gevoel en een stuk lichtere tas weer terug naar huis. 

Jurken te huur bij 46 Dresses 

Daisy van 46 Dresses appte mij diezelfde middag dat al 5 van de gedoneerde jurken een nieuwe eigenaresse hadden gevonden die tijdens de feestdagen in een nieuwe Sophie Stone jurk zouden schitterend: fantastisch om te horen!  

Wil je meer weten over 46 Dresses of een afspraak maken in de showroom om een jurk te huren? Kijk dan op: http://www.46dresses.com/

Anna Sophie Slingerland
Getagd: charity Fashion

Reacties

Prachtig verhaal!

— Floris