Misschien heb je ze al voorbij zien komen: de prachtige sjaals van Bufandy. Dé perfecte investering voor je wintergarderobe en voor wel 80% gemaakt van alpacawol. Maar waarom zijn de sjaals van alpacawol nu precies onderdeel van het assortiment van Sophie Stone? Wat maakt deze stof duurzaam en de investering waard? Anna Sophie legt het uit in deze blog.

Bufandy sjaal alpaca wol | Sophie Stone

Alpaca’s en duurzaamheid

Alpacakuddes komen onder andere voor in landen als Peru, Bolivia en Ecuador. Hier leven ze hoog in de bergen. Omdat op deze hoogte landbouw of andere veehouderij niet of nauwelijks mogelijk is, nemen ze geen ruimte in die ook voor andere doeleinden zou kunnen worden gebruikt. Bovendien is het water waarmee de alpaca’s worden onderhouden op deze hoogte afkomstig van een van natuurlijke bron.

Ook is de alpaca een zogenaamde zachte eter. Dit betekent dat ze alleen netjes het bovenste gedeelte van het gras eten. Ze trekken ze dus niet met wortel en al uit de grond. Op deze manier krijgen de planten de kans om weer terug te groeien en blijft de bodem in goede conditie. Daarnaast hebben ze in verhouding veel minder voedsel nodig dan ander vee dat wordt gefokt voor hun wol.

Al met al heeft de alpaca een veel kleinere ecologische voetafdruk dan bijvoorbeeld schapen en geiten. Wol is namelijk één van de vijf meest milieubelastende materialen. Vooral de schapenhouderij heeft een enorme CO2 voetafdruk. De methaanemissie van alpacawol ligt 44% lager! Daarom is het zeker niet onverstandig om voortaan te kiezen voor alpacawol als je graag milieubewuste keuzes wil maken.

Sjaal alpaca wol bufandy | Sophie Stone

Voordelen kleding van alpacawol

Ook de eigenschappen van de alpacawol zelf brengen veel (duurzame) voordelen met zich mee. Zo heeft alpacawol een heel laag vetgehalte, veel lager dan bijvoorbeeld schapenwol. Onbewerkte schapenwol bevat namelijk van nature veel vet wat vaak veel viezigheid vasthoudt. Daarom moet het eerst worden gewassen. Dit geldt ook voor alpacawol, alleen is het wassen van alpacawol vanwege het lage vetgehalte een veel minder uitgebreid proces en kost het dus veel minder water en energie.

En wist je dat dit lage vetgehalte er ook voor zorgt dat de wol hypoallergeen is? Je kent het vast wel: ontzettend leuk, zo’n wollen trui, maar het jeukt zó erg! Ga dan voor alpacawol. Kleding van alpacawol blijkt een stuk minder te jeuken dan kleding van schapenwol. Dit komt doordat de structuur anders is. De structuur van schapenwol is namelijk de reden dat het zo kan kriebelen op je huid. Daarnaast bevat alpacawol geen lanoline, dat wat schapenwol juist zo vet maakt en wat ook een allergische reactie kan veroorzaken. Alpacawol is daarmee dus hypoallergeen en dus perfect voor de gevoelige huid.

 

holly trui thinking mu | Sophie Stone

De Thinking Mu Holly blue van alpacawol

Tot slot hebben we, naast de fantastische sjaals van Bufandy, nog één ander item van alpacawol: de Holly trui van Thinking Mu. De wol van deze trui is afkomstig van alpacafokkers uit Peru. Thinking Mu geeft namelijk aan het ontzettend belangrijk te vinden om deze inheemse families die al duizenden jaren goed voor alpaca’s zorgen te blijven supporten. 

Anna Sophie Slingerland