Help, er zit een gaatje in je kledingstuk of je favoriete trui is gaan pillen. Geen paniek, je kunt dit zelf repareren in plaats van het item gelijk te vervangen voor een nieuwe. Repareren is de meest duurzame optie.

Gaatje in je kleding, niet op de naad

Wanneer er kleine gaatjes ontstaan in je kledingstuk, bijvoorbeeld onderaan, dan komt dit vaak door slechte kwaliteit garens. Met name komt dit voor bij fast fashion kleding. Om op een zo goedkoop mogelijke manier T-shirts te kunnen maken gebruiken deze ketens vaak single jerseys. Dit betekent dat de stof is gebreid met één draad. Als zo’n dun draadje breekt, heb je vanzelfsprekend meteen een gaatje in de stof. T-shirts die zijn gebreid met twee draden hebben minder snel last van gaatjes, maar dit is wel duurder.

Wat je kan doen is een stukje Vliesofix tegen de binnenkant van de stof strijken. Vliesofix kun je in verschillende kleuren kopen bij o.a. de Hema. Hiermee kun je voorkomen dat het gaatje groter wordt. En vaak is het gaatje hierdoor niet eens meer zichtbaar.

 

Kleding repareren

Gaatje repareren op de naad

Zit er een gaatje in je kledingstuk en zit dit gaatje op de naad? Dan is het makkelijk te repareren. Pak er naald en draad bij en kies een garenkleur die past bij het garen dat al gebruikt is in het kledingstuk zodat je geen verschil zal zien. Speld de naad dicht en naai het gaatje dicht.

De oplossing voor een gaatje in je panty

Heb je een gaatje of een kleine ladder in jouw panty gekregen? Dan kun je voorkomen dat die groter wordt. Door voorzichtig met een doorzichtige nagellak over de ladder heen te gaan. Begin hierbij altijd aan de onderkant. Een andere optie is haarlak. Dit werkt eigenlijk als een extra beschermlaagje voor de panty en voorkomt ook dat het gat groter wordt. Wanneer het gaatje op een niet zichtbare plek is kun je de panty op deze manier langer doordragen.

Op deze manier behandel je gepilde kleding

Veel kleding gemaakt van natuurlijke vezels (wol of katoen) zullen na verloop van tijd gaan pillen. Pilling ontstaat door wrijving van de stof. Het ontstaan van pilling gebeurt zowel tijdens het dragen als tijdens het wassen. Dit is een normaal proces en gelukkig makkelijk op te lossen. Neem dus af en toe de tijd om je gepilde kleding te verzorgen. Dit kan op de volgende manier: gebruik een ontpil-apparaatje om de kleine bolletjes op je trui te verwijderen en eventueel een wolborstel om het oppervlak weer glad te strijken. Een ontpiller is verkrijgbaar bij o.a. de Blokker of Cool Blue. Met het apparaatje scheer je als het ware de pluisjes van je kleding af. Mocht je niet zo’n apparaatje in huis hebben? Dan kun je ook proberen om met een (bot) scheermesje de pluisjes weg te halen. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig, om zo gaatjes te voorkomen. Als je een paar enkele pluisjes op het kledingstuk hebt kun je deze ook met een nagelknipschaartje weghalen.

Anna Sophie Slingerland