Hoe verzorg je jouw winterjassen? Wanneer je investeert in een goede winterjas, wil je dat deze seizoenen lang meegaat. Daarom is het belangrijk dat je zorgvuldig met je winterjas omgaat en goed voor je jas zorgt. Stel wassen in een wasmachine zo lang mogelijk uit. Dit omdat hier een aantal risico’s aan verbonden zijn. Hier komen we later op terug.

Winterjas wassen

Het beste is om een winterjas af en toe te luchten in de buitenlucht. Of hang je winterjas in de badkamer, als je gaat douchen. De stoom trekt geurtjes uit de jas. Als je jas vies wordt, raden we je aan om vlekken plaatselijk schoon te boenen. Bijvoorbeeld met Marseille zeep, dit is verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen of Dille & Kamille. Maar wees hier voorzichtig mee, niet te hard boenen want dan ontstaat er misschien een vale plek.

Werkt dit allebei niet of wil je je winterjas toch na een seizoen dragen graag wassen? Dan is dit mogelijk in de wasmachine. Hiervoor is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Een winterjas bevat vaak dons als vulling. Zo hebben de winterjassen van Embassy of Bricks and Logs vegan dons gemaakt van gerecycled materiaal. Om de dons in zijn originele staat te behouden moet je een winterjas zorgvuldig wassen en drogen. Als dons nat wordt gaat het aan elkaar plakken en ontstaan er klonten als je deze niet op de juiste manier droogt. Daarom een uitgebreid stappenplan om je winterjas op de juiste manier te wassen:

  1. Zorg ervoor dat de jas genoeg ruimte heeft in de wastrommel om te bewegen. De wasmachine mag niet te vol of te klein zijn. Heb je een kleine wasmachine? Kies dan voor een grote wasmachine bij een wasserette. Deze eerste stap is heel belangrijk.
  2. De jas mag maximaal op 30 graden gewassen worden. Zorg ervoor dat je “zacht” of “delicaat” programma kiest. Zorg er verder voor dat alle ritsen van de jas gesloten zijn. Anders kunnen de scherpe randen van de rits de stof van de jas beschadigen.
  3. Kies voor “centrifugeren” op 600 tot 800 toeren en voor maximaal 10 minuten.
  4. Wij adviseren je om er een paar tennisballen bij te stoppen. De tennisballen helpen de vulling van de jas in beweging te houden. Droog de jas vervolgens in de droger gedurende 40 tot 60 minuten.
  5. Haal je jas tijdens dit droogproces 2 tot 4 keer uit de droger. Keer de jas een keer binnenstebuiten, schud de jas een keertje uit en klop de compartimenten met je platte hand op. Dit allemaal om te voorkomen dat de vulling samenklontert.

Heb je geen droger? Dan is het ook mogelijk om je winterjas aan de lucht op te laten drogen. Kies ervoor om je winterjas liggend te laten drogen, dicht bij een warme verwarming. Zodat je winterjas zo snel mogelijk droogt. Heel belangrijk hierbij is om elk kwartier of half uur de jas uit te schudden zodat er geen klonten dons ontstaan in de voering. Keer de jas een keer binnenstebuiten, schud de jas een keertje uit en klop de compartimenten met je platte hand op.

Anna Sophie Slingerland