Hi, welkom bij alweer de derde blog over het item van de week. Vorige week zijn we dieper ingegaan op het houthakkersoverhemd en deze week gaan we je meer vertellen over kasjmier.

Wat is kasjmier?

Kasjmier/cashmere is wol afkomstig van de Kashmiri geit. Ze noemen het kasjmier omdat deze geit uit de regio Kasjmir in India komt. Sinds de 17e eeuw wordt deze wol verwerkt in sjaals en doeken. Kasjmier is het gedeelte van de wol dat het dichtst op de huid van de geit zit en daardoor heel zacht is.

Duurzaamheid van kasjmier

Kasjmier is een natuurlijk materiaal dat, wanneer je er goed voor zorgt, jaren mee kan gaan. Omdat kasjmier zelfreinigend is en je het bijna niet hoeft te wassen is het beter voor het milieu dan bijvoorbeeld synthetische wol, oftewel acryl. Door de natuurlijke isolatie en het ademend vermogen kan je kasjmier het grootste gedeelte van het jaar door dragen.

 

Kasjmier wol vs. normale wol

Kasjmier heeft een gladder oppervlak dan wol, hierdoor voelt het zachter en kriebelt het niet. Het garen is heel licht en zacht maar toch slijtvast. Omdat kasjmier uit krullende haartjes bestaat ontstaat er tussen de haren een luchtlaag. Deze laag houd je koel in de zomer en warm in de winter. Door dat kasjmier een fijn garen is ontstaat er bij het spinnen een dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kasjmier zelfs twee keer zo warm als wol.

 

Hoe was je kasjmier?

Over het algemeen hoef je kasjmier niet te wassen. Omdat het een natuurlijk product is reinigt het zichzelf. Je zou het item dus af en toe buiten kunnen hangen. Wanneer er een vlek in zit kan je dat het best met een handwas en wol zeep oplossen. Wil je meer weten over het wassen van kleding? Kijk dan eens op onze verzorgingspagina waar je per item kunt zien hoe je het het beste kunt wassen.

 

Kasjmier items bij Sophie Stone

Bij Sophie Stone hebben we heerlijk zachte truien en long sleeves van Kasjmier. Deze houden je heerlijk warm in de winter, zonder zweterig aan te voelen. Daarnaast hebben een collectie kasjmier accessoires zoals mutsen, sjaals, handschoenen, hoofdbanden en een kasmier omslagdoek. Deze zijn van het merk Rifo. We importeren dit merk rechtstreeks uit Italië en de items van dit merk zijn extra bijzonder omdat ze gemaakt zijn van gerecycled kasjmier. Dubbel duurzaam dus!

Wat is kasjmier? | Sophie Stone

 

 

 

Anna Sophie Slingerland