Hi, leuk dat je deze nieuwe blog leest. Vanaf vandaag introduceren wij het item van de week. Elke week lichten wij een nieuw product uit om je op deze manier wat meer achtergrond informatie te kunnen geven over de belangrijke verhalen die wij, samen met de merken, te vertellen hebben.

Deze week nemen we je mee in het verhaal van het duurzame sneakermerk VEJA.

 

duurzame veja sneakers | Sophie Stone

De duurzaamheid van VEJA's:

Vette sneakers maar dan anders, beter, eerlijker en duurzamer gemaakt. VEJA doet dit sinds 2005. In hun innovatieve manier van sneakers maken worden sociale projecten, economische rechtvaardigheid en ecologische materialen gecombineerd. Door de schoenen op een andere, betere manier te maken wil VEJA laten zien wat er mis was met het reguliere productieproces van sneakers. VEJA maakte een statement door het complete productieproces om te gooien en te benadrukken dat je als consument niets voor lief moet nemen.

 

VEJA's worden eerlijk geproduceerd in Brazilië

VEJA sneakers worden geproduceerd in hoogwaardige fabrieken in Brazilië. De gedachte achter de sneakers is, dat mooi design en sociale verantwoordelijkheid samen gaan als een paar schoenen.

 

Gerecycled katoen en polyester in VEJA sneakers

VEJA maakt ook gebruik van Upcycling. Upcycling is het recyclen van materialen of producten die niet meer worden gebruikt om er vervolgens nieuwe producten van te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gerecycled katoen en gerecycled polyester gebruikt in hun sneakers.

Wist jij dat er gemiddeld 3 plastic flessen nodig zijn om een paar VEJA sneaker te maken?

 

De uitgelichte modellen van deze week:

Hoe ziet de Veja Venturi er uit?

Het eerste model dat we deze week uitlichten is de VEJA Venturi. Dit is een stoere sneaker met een wat meer outdoor/sport achtig uiterlijk. De schoen is minder plat dan bijvoorbeeld de V10 en loopt daardoor erg lekker. De upper (bovenkant) van deze sneaker is gemaakt van 100% gerecycled polyester. De chuncky maar lichtgewicht zolen van de Venturi sneaker zijn gemaakt van 24% rubber uit het Amazon-regenwoud.  

Wat is Amazon-regenwoud Rubber?

VEJA gebruikt rubber uit het Amazone-regenwoud. De zolen van VEJA bestaan uit 20 tot 40% Amazone rubber. VEJA koopt het rubber rechtstreeks in bij coöperaties die zijn gevormd door families van rubbertappers. De rubber die VEJA gebruikt is in 2019 Fair for Life gecertificeerd. VEJA zet zich in om de levensomstandigheden van rubbertappers te blijven verbeteren en de bescherming van het Amazone-regenwoud te waarborgen. Ze betalen dan ook 5 keer meer dan de gemiddelde marktprijs.

 

Veja venturi | Sophie Stone

 

 

Wat is de Veja V-10 VEGAN?

Het tweede model welke we deze week uitlichten is de VEJA V-10. Dit is een van de klassiekere modellen van VEJA. Het is een zogenaamd 'tennis' model. De sneaker heeft een licht glooiende zool en de bekende gaatjes bij de neus. Een tijdloze sneaker die je eindeloos kunt combineren en zowel in de zomer als winter goed kunt dragen. De buitenkant van de schoen is gemaakt van C.W.L. en de zool is gemaakt van Amazon-regenwoud rubber. 

Wat is C.W.L?

Het hoofddoel van VEJA was het vinden van ecologisch leer. Uiteindelijk zijn ze uitgekomen bij C.W.L. Dit is biologisch katoen met een coating van PU (alternatief voor leer), maiszetmeel en de olie van de ricinusboom (ook wel bekend als de wonderboom). Dit alles maakt het nieuwe vegan leer van VEJA. Dit materiaal is 54% biobased en biedt dezelfde textuur, gladheid en waterdichtheid als leer. Het product C.W.L. wordt rechtstreeks door VEJA zelf gekocht. 

Esther Steen