Duurzaam wassen in 9 stappen

Wanneer je kleding bewust koopt doe je dat met het idee er een lange tijd van te kunnen genieten. De juiste manier van jouw kleding wassen zorgt er voor dat het een stuk langer mee gaat. Daarnaast wil je niet dat verkeerde wasgewoonten onbedoeld een onnodige impact op het milieu hebben. De zorg die jij draagt voor je kleding is een kleine moeite van grote waarde: voorkom slijtage, verkleuring, een maatje te klein en geniet optimaal van je kleding met de volgende 9 duurzame was tips!

 

1. Kies het juiste wasmiddel

Door de bomen zie je het bos niet meer in het land van wasmiddelen. De keuze voor het juiste wasmiddel is belangrijk bij duurzaam wassen, maar het is onnodig om voor elke kleur en elk materiaal een ander wasmiddel te gebruiken. Slim inkopen doe je zo: neem poederwasmiddel voor de witte was. Niet alleen is het bleekeffect van dit middel veel beter dan bij vloeibaar wasmiddel, ook maakt poeder het makkelijker voor de zeepresten om weg te spoelen. Kies een vloeibaar wasmiddel van goede kwaliteit voor gekleurde was en gebruik deze ook voor je zwarte was. Als derde middel kies je een wolwasmiddel welke voor delicate kledingstukken gebruikt kan worden. Was je normaalgesproken liever met pods en pads? Overweeg dan toch de overstap op vloeibaar middel of poeder en lees onze doseertips hieronder. De plastic pods en pads zijn namelijk niet lief voor je wasmachine, noch voor het milieu!

 

2. Ideaal doseren: niet te veel, niet te weinig

Het juiste wasmiddel heb je, nu de juiste hoeveelheid nog! Kijk voor de juiste dosering op de verpakking van het wasmiddel en gebruik vooral niet te veel. Van te veel wasmiddel kunnen de vezels van de kleding namelijk beschadigen. Het gevolg hiervan is dat kleding gaat uitrekken. Bij witte was is de valkuil juist te weinig wasmiddel gebruiken: hiervan wordt de witte was vaal. Het vinden van de juiste balans is dus van belang voor het mooi houden van je kleding. Heb je moeite met het bepalen van de juiste hoeveelheid? Overweeg dan om te investeren in een wasmachine die per waslading de gepaste dosering bepaalt.

 

3. Was op een lagere temperatuur

Wat zegt het label van je kleding? Kijk naar de materialen, niet de percentages, en volg het voorschrift van de zwakste vezel. Zit er bijvoorbeeld 1% zijde in je blouse, gooi hem dan op de stapel voor het handwasprogramma. Katoen is wat sterker en kan volgens het label ook op hogere temperatuur gewassen worden maar houd er rekening mee dat in het label de maximale temperatuur wordt aangegeven. Door te kiezen voor een lagere temperatuur bespaar je energie, geld én je kleding wordt hier ook blijer van. Was bijvoorbeeld standaard op 30oC en alleen bij echt vuile was op een hogere temperatuur. Heeft jouw wasmachine een ecostand? Kies die dan.

 

4. Sorteren: kleur én materiaal!

Om vervelende toestanden zoals een roze gekleurde witte was te voorkomen sorteer je de kledingstukken op kleur. Maar nét zo belangrijk is het voorsorteren op materiaal. Check dus ook voor het sorteren het label! De meeste materialen kunnen prima met andere materialen samen gewassen worden maar check wel per materiaal wat het meest geschikte wasprogramma is en sorteer dan pas op kleur. Geweven Tencel (lyocell) bijvoorbeeld kan je voor kleur- en kwaliteitsbehoud het beste als delicate stof behandelen en met het handwasprogramma meenemen. Was kleding van dit materiaal bovendien altijd binnenstebuiten en haal het meteen na het wassen uit de machine, hiermee voorkom je witte strepen op de stof.

 

5. Binnenstebuiten

Was de kleding binnenstebuiten, op die manier blijft je kleding langer mooi!

 

6. Ritsen en knopen dicht

Om te voorkomen dat de rits een ander kledingstuk beschadigt, zelf stuk gaat of het kledingstuk vorm verliest, sluit je simpelweg de rits vóórdat deze de wastrommel ingaat!

 

7. Waszak

Gebruik een waszak voor bh’s en andere items met applicaties om de kleding te beschermen. Was je synthetische items zoals je badkleding, regenjas of sportlegging? Gebruik dan de GuppyFriend waszak om te voorkomen dat de microplastics in het zeewater terechtkomen.

 

 

8. Finish what you started

Maak de was af en laat het niet te lang in de trommel zitten. Hiervan kan je wasgoed namelijk gaan stinken. Ook is het fijn voor de wasmachine als je het deurtje van de trommel even open laat na het wassen.

 

9. Zorg voor je wasmachine

Heeft je wasmachine een vreemd geurtje? Was dan de wasmachine met een kookwas en een scheutje natuurazijn. Ook is het een goed idee om met enige regelmaat de rubberen ring schoon te maken. Want, een schone wasmachine is voorwaarde voor een schone was!

Daphne Dake