Wat is 'groene' cosmetica eigenlijk?
In deze blog vertellen wij je wat natuurlijke of groene cosmetica precies is en wat de voordelen hiervan zijn.
Vegan, natuurlijk en plastic-vrij
3 verschillende termen die je tegenkomt in de wereld van groene cosmetica zijn vegan, natuurlijk en zero waste of plastic vrij. Wat betekenen deze termen eigenlijk?
Vegan cosmetica bevat geen dierlijke grondstoffen en deze producten zijn niet op dieren zijn getest. Dit is bij veel andere beauty producten wel het geval. Als jij een vegan lifestyle hebt dus extra belangrijk om hier op te letten.
Gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten betekent dat er zo min mogelijk chemische bestanddelen aan het product zijn toegevoegd. Bij de producten van JOIK bijvoorbeeld is 99,98 van de ingrediënten natuurlijk. Daarnaast is een zo groot mogelijk deel van de grondstoffen biologisch of organic.
Een belangrijk aspect van groene cosmetica is de verpakking waarin het product zit. Deze is zo min mogelijk belastend voor het milieu. Een verpakking kan bijvoorbeeld zero-waste, less waste en/of plastic vrij zijn. Bij een zero waste verpakking kunnen alle elementen van de verpakking goed gerecycled worden. Denk bijvoorbeeld aan onze Werfzeepjes die enkel in papier verpakt zijn. Daarnaast gebruik je het hele zeepje en blijft er dus geen restproduct achter. Bij less waste kan het grootste gedeelte van de verpakking gerecycled worden. Een voorbeeld hiervan zijn onze deo's in kartonnen huls. De huls kan gerecycled worden, er blijft alleen een klein stukje plastic over. Ook plastic-vrij, is een bekende verpakkingsterm. De producten zijn in de geval meestal in karton, papier of glas verpakt.
Vind hier onze collectie natuurlijke cosmetica.
Wat zijn de voordelen van natuurlijke cosmetica?
Kiezen voor natuurlijke cosmetica levert je naast een goed gevoel, nog veel meer op! Niet alleen is het beter voor mens, milieu en dier, denk bijvoorbeeld ook aan de giftige stoffen die anders via de huid worden opgenomen en je hormoonhuishouding kunnen verstoren.
Microplastics
Tegenwoordig is ook veel te doen over microplastics - piepkleine stukjes plastic - die ook in veel producten voorkomen en niet alleen het (drink)water vervuilen, maar zo ook de grond en lichaam van dier én mens. Inmiddels is hier gelukkig een hoop meer bewustzijn voor, maar het is soms lastige om in de lokale drogist zeker te weten dat een product microplastic vrij is. Natuurlijke cosmetica producten gebruiken geen microplastics in hun producten maar natuurlijke alternatieven. Zo bevat onze face scrub van Naïf natuurlijke kalkkorrels om mee te scrubben.
Check voor wat make-up inspi hier onze leuke insta-reel!
Waar moet je op letten bij het kopen van natuurlijke cosmetica?
Vind je het lastig om te bedenken waar je moet beginnen? Het is zeker niet nodig om gelijk alles in de prullenbak te gooien! Wij raden aan om stap voor stap je routine te verbeteren. Merk je bijvoorbeeld dat je vaak last heb van huiduitslag, begin dan bij de verzorgingsproducten, of heb je vaak last van ontstoken of geïrriteerde ogen? Begin dan bij je mascara. Op deze manier los je én een probleem op én ben je niet gelijk een fortuin kwijt aan alle nieuwe producten. Zo kom je er ook achter welke merken je bevallen en krijg je gaandeweg ook meer feeling voor welke producten bij je passen.
Twee belangrijke dingen waar je op kunt letten bij het kopen van natuurlijke cosmetica zijn keurmerken, de ingrediëntenlijst en de verpakking. We vertellen je hieronder meer over deze drie.
Keurmerken
Om in één oogopslag te kunnen zien of een bepaald product aan jouw voorwaarden voldoet, zijn er een aantal keurmerken in het leven geroepen. Er zijn er een heleboel, maar de grootste en tevens belangrijkste in Nederland zijn:
- Cosmebio
- Ecocert
- BDIH
- Soil association
- Cosmos
- Natrue
- Slow cosmétique
- Choose Cruelty Free
- Leaping Bunny
- Peta cruelty free
- Certified Vegan
- Vegan Society
De naam van deze keurmerken zegt over het algemeen al waar ze over gaan, meestal is dit dierproefvrij, vegan of biologisch.
Ingrediënten & grondstoffen
De grootste weggever wanneer je een product checkt blijft nog altijd de ingrediëntenlijst. Wat goed is om te weten is dat het grootste ingrediënt altijd als eerste zal worden genoemd, waarna de hoeveel per volgend ingrediënt af zal nemen. Het liefst heb je dus bijvoorbeeld een product op waterbasis, omdat dit dan het grootste ingrediënt zal zijn en een goede basis is.
Dierlijke grondstoffen
Wanneer je een vegan lifestyle hebt, ga je op zoek naar producten die zonder dierlijke bijproducten zijn gemaakt. Ingrediënten die je dan wilt vermijden zijn o.a. talg, zijde-extract, karmijn en bijenwas.
Kleurstoffen
Er zijn een aantal kleurstoffen die in mijnen van derde wereldlanden gewonnen worden. Het toezicht op de omstandigheden in deze mijnen is beperkt. Regelmatig is er sprake van kinderarbeid, lage lonen en longziekten die in verband gebracht kunnen worden met het winnen van deze stoffen. Voorbeelden van deze kleurstoffen zijn rode en gele oker, ultramarijn, chroomoxide en mangaanviolet uit bovengenoemde problematische mijnen.
Verpakking
Zoals eerder al besproken is het ook goed om te kijken naar de verpakking van een cosmeticaproduct. Is deze plasticvrij of zero-waste? Top! Denk hierbij bijvoorbeeld aan shampoo bars in karton of de bio plastic (gemaakt van suikkerriet) verpakking van de producten van Naïf.
Het gaat om de journey
Wij helpen je graag op deze journey naar het verduurzamen van je badkamer- en make-up tas. Hieronder vind je een overzicht van onze producten per categorie. En je mag ons natuurlijk altijd een berichtje sturen voor advies!
Hair Care
Heb je vaak last van een kriebelende hoofdhuid of misschien wel schilfertjes? Dan is het een goed idee om over te stappen op een natuurlijke shampoo en conditioner. Vaak zitten er een hoop onnatuurlijke stoffen in shampoos en conditioners van de drogist, die er voor zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt, uitdroogt of zelfs doet ontsteken. Deze fijne shampoo en conditioner bars van Happy Soaps zijn daarnaast ook nog eens goed voor het milieu en véél makkelijker mee te nemen op reis.
Skin Care
Wil je eerst wat producten proberen zonder gelijk de full-size te kopen? Kies dan voor de The Face Kit van Naïf. Graag advies over je 'skin care ritual'? Stuur ons gerust een bericht, we helpen je graag!
Deodorant
Een product dat je waarschijnlijk elke dag gebruikt, misschien zelfs wel meerdere keren per dag - deodorant. Vele producten die niet op natuurlijke basis zijn, bevatten zware metalen en mineralen die niet alleen je hormoonhuishouding kunnen verstoren, er zijn ook bevindingen waaruit blijkt dat jouw deo effect heeft op jouw schildklier en worden bepaalde stoffen in verband gebracht met borstkanker.
Ga het liefst voor een roller, stick of crème aangezien deze geen drijfgassen bevatten (zoals bij een spuitbus). Onze natuurlijke deodorant van Loveli is ook nog eens navulbaar, extra goed voor het milieu dus!
Make-up
Wanneer jij snel last hebt van huidirritatie of geïrriteerde ogen raden wij je aan om over te stappen naar make-up op natuurlijk basis. Check onze mooie producten van Benecos of Boho, met intense pigmentatie én lief voor je huid.
Oral Care
Voor dé ultieme glimlach poets jij natuurlijk sustainable! Fijne tandenborstels gemaakt van bamboe, dat scheelt weer een hoop plastic.
Hand sanitizers en mondkapjes
De laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste categorie in deze tijden - hand sanitizers en mondkapjes. Hou jezelf veilig met onze fijne compacte sanitizers van HAAN. 20% van de winst besteedt HAAN aan het maken van waterputten in Afrika. 1 flacon van 30 ml zorgt hiermee al voor 134 liter schoon drinkwater. Zo blijft het handen ontsmetten ten minste leuk!