Wassymbolen zijn heel belangrijk om je kleding mooi te houden, maar wat betekenen ze eigenlijk precies? De meest gebruikte symbolen weten we vaak wel maar er zijn er een hele hoop die niet zo voor zich spreken. Wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

In het algemeen geldt voor zowel het behoud van je kleding én om het milieu te sparen: was bij voorkeur op maximaal 30oC en hang je kleding te drogen in plaats van ze in de droger te drogen. 

Het eerste symbool geeft aan of en hoe heet je het kledingstuk zelf kunt wassen:

 wassymbolen | Sophie Stone

Daarnaast heb je een symbool over strijken:

En ten slotte een symbool over drogen

Hoe kun je zo duurzaam mogelijk wassen

Wil je je kleding langer mee laten gaan en op een zo duurzame manier wassen? Hieronder vind je onze tips.

 1. Doe niet te kleine wasjes. Een halfvolle trommel kost tot wel 50% meer stroom dan met een 'volle' trommel.
 2. Doe je trommel niet te vol anders kunnen er strepen in je jeans ontstaan en kunnen de zeepresten niet goed genoeg wegspoelen.
 3. Hoe vol dan precies? Vul je trommel voor 75 tot 80%. Je kan dit controleren door een vuist aan ruimte in de bovenkant van de trommel over te houden.
 4. Je wast het zuinigst op lage temperaturen zoals 20 of 30 graden. Gebruik bij 40 tot 60 graden de Eco stand. Als je veel op lage temperaturen wast is het belangrijk om af een toe een hete was te draaien met bijvoorbeeld handdoeken om de wasmachine schoon te houden.
 5. Gebruik geen droger maar hang je was op.
 6. Was je kleding binnenste buiten en zorg dat knopen en ritsen dicht zijn. Zo beschadigd je kleding minder snel en gaat het langer mee.
 7. Gebruik niet teveel wasmiddel. Dit is slecht voor je machine en ook helemaal niet nodig.
 8. Kies voor een duurzaam wasmiddel. Je kan de kijken of je wasmiddel duurzaam is door het label te checken. Duurzame labels zijn: Europees Ecolabel of Nordic Ecolabel.
 9. Was in een waszak om microplastics te voorkomen.

Veel was succes!

   Anna Sophie Slingerland