Welke kleding kun je het beste ophangen en welke beter liggend opbergen? Een belangrijk onderdeel van de verzorging van je kleding is het opbergen hiervan. Vooral als je een volle kledingkast hebt, kan je kleding gemakkelijk beschadigen. Zorg er daarom eerst voor dat je kledingkast niet te vol is (lees hier hoe je kleding een tweede leven kan geven). Maar welk kledingstuk berg je op welke manier op? Hieronder een paar basisregels voor het netjes opbergen van je kleding.

Deze items kun je het beste ophangen in je kledingkast

Kleding wat gemaakt is van een stevige stof blijft het mooiste als je het ophangt aan een kledinghanger. Dit zijn items zoals jasjes, blazers, pantalons, jurken en blouses. Door het ophangen blijven deze items mooi in vorm en voorkom je ook dat de kleding gaat kreuken. Een kledinghanger neem je via de onderkant van het kledingstuk mee naar boven door de hals. ‘Prop’ een kledinghang dus nooit via de hals in het kledingstuk. Zo voorkom je dat de hals uitrekt of beschadigd. Hang de kleding op zoals je het ook draagt, dus doe ook de knopen dicht of open. Zo blijft het kledingstuk in de juiste vorm.

Opberg tips kleding

 

Deze items kun je het beste opvouwen in je kledingkast

Bepaalde kledingstukken blijven mooier als je ze opvouwt. Dit is voornamelijk het geval bij kledingstukken waar stretch in zit en bij breisels. Als je deze ophangt kunnen ze hun vorm kwijtraken en uitrekken. Het beste is om deze gebreide kledingstukken op te vouwen en op te bergen in lades of planken in de kast. Kleding die je het beste opgevouwen op kunt bergen zijn vooral gebreide en wollen truien en vesten, en spijkerbroeken.

Heb je na het lezen van deze tips de opberg smaak helemaal te pakken? En heb je zin om nog een stapje verder te gaan? Dan verwijzen we je graag door naar opruim goeroe Marie Kondo.

Anna Sophie Slingerland