Hi hi, leuk dat je deze nieuwe blog over jeans leest. Een item dat tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld valt weg te denken. Iedereen heeft wel één of meerdere jeans in zijn of haar bezit.

duurzame jeans Sophie Stone

Geschiedenis van de jeans

De jeans is ontstaan door onder andere Levi Strauss. Levi verhuisde in 1853 naar San Francisco om een winkel te beginnen. Er waren destijds veel goudzoekers in zijn omgeving en hij zag een kans om betere en sterkere broeken voor ze te maken. Levi begon met het maken van broeken van canvas maar ontdekte al snel dat er niet veel vraag naar deze broeken was. Als alternatief bedacht hij een broek van denim stof. Dit materiaal is super sterk maar er was nog nooit eerder een broek van gemaakt. Deze stoere broek ging lang mee en werd binnen korte tijd enorm populair.

In 1872 kreeg Levi een brief van Jacob Davis. Jacob had bedacht om de zakken van jeans te verstevigen met klinknagels. Hij wilde graag patent aanvragen op dit idee maar kon het zelf niet betalen. Samen konden ze dit idee wel realiseren en deze toevoeging aan de spijkerbroek werd een groot succes.

De spijkerbroek door de jaren heen

In het begin van de 20e eeuw werd de spijkerbroek met name gedragen als werkkleding. De stof was steviger en stugger dan andere stoffen en nadat Levi en Jacob samen gingen werken om de jeans nog verder te verstevigen nam de populariteit van de broek nog verder toe. 

Na de oorlog werd de denim broek juist minder als werkkleding gezien en meer als vrijetijdskleding. Men begon de broek ook als modieus te zien. Er werden ritsen aan toegevoegd en jongeren begonnen de broek ook buiten werktijd te dragen. Jeans werden geassocieerd met de jeugd, rebelsheid en individualiteit. Vrouwen begonnen zich rond deze tijd ook vrijer te kleden en de spijkerbroek werd hier op aangepast. Hij werd voor vrouwen strakker rond de heupen en wijder van onder. Ook ontstond rond de jaren '70 het flared model met uitlopende pijpen. Deze broek werd populair in de hippie scene en een paar jaar later ook de het grote publiek omarmd.

ARMEDANGELS jeans Sophie Stone

In de jaren '80 werd denim ook populair onder de designers. Merken zoals Armani en Calvin Klein ontworpen hun eigen jeans. Dit was het tijdperk waarin de skinny jeans populair werd. Sommige waren zelf zo strak dat je moest liggen om er in te komen.

Skinny jeans Sophie Stone

In de jaren '90 maakte hiphop denim zijn opkomst. Hierbij kwamen de baggy jeans en de tuinbroeken om de hoek kijken. Jongeren wilde zich vaak als hun idool kleden en deze stylen werden dan ook erg populair.

Duurzame jeans bij Sophie Stone

Bij Sophie Stone vind je verschillende duurzame jeans gemaakt van biologisch katoen. We bieden alle denkbare fits aan: skinny, straight, wide leg, mom jeans en flared. Ook qua taillehoogte hebben wij variatie: ben je meer van de mid-waist of ga je all the way met een high waist jeans? 

mud jeans Sophie Stone


 

 

 

Anouk Brouwer