Fashion Revolution Week 2024: How to be a fashion revolutionary.

Fashion Revolution Week is een jaarlijkse campagne die de grootste mode-activistische beweging ter wereld samenbrengt voor zeven dagen vol actie. Om het tienjarig jubileum te vieren bestaat de Fashion Revolution Week dit jaar uit tien dagen vol activisme! 

 

24 April is Fashion Revolution Day.

Op deze datum in 2013 stortte het Rana Plaza gebouw in. Dit was een kledingfabriek in Dhaka, Bangladesh waarbij 1.133 arbeiders om het leven kwamen en nog eens 2.500 gewond raakten. Dit was de dodelijkste ramp in de geschiedenis van de mode-industrie. Het was bekend dat het Rana Plaza gebouw onder slechte omstandigheden met materialen van slechte kwaliteit was gebouwd, maar toch bleef de fabriek tot aan de dodelijke ineenstorting zeer actief.


Om deze dag te blijven herinneren, moedigt de Fashion Revolution Week mensen aan om aan hun favoriete kledingmerken te vragen: "Wie heeft mijn kleding gemaakt?” door middel van de hashtag #WhoMadeMyClothes. Het doel is om meer transparantie te creëren in de mode-industrie, om de slechte omstandigheden waarin kleding wordt gemaakt bloot te leggen. 


Het thema van de Fashion Revolution Week 2024 is how to be a fashion revolutionary. Het thema nodigt mensen uit om op allerlei manieren deel te nemen aan de Fashion Revolution Week. Het transformeren van de mode-industrie is niet van de een op andere dag gedaan. Er zijn veel mensen, benaderingen en perspectieven nodig om daar te komen, inclusief die van jou! Je hoeft niet alles te doen, maar het is wel noodzakelijk dat iedereen iets doet, maakt niet uit hoe groot of klein.

 

Hoe kun jij ook een fashion revolutionary worden?

Hieronder hebben we een paar tips & tricks voor jou op een rijtje gezet:

1. Shop sustainable en fair fashion. 

De mode die je bij Sophie Stone vindt wordt op een goede manier gemaakt. Dat wil zeggen onder goede omstandigheden voor de mensen die de stoffen en de kleding maken. Dit betekent dat ze o.a. een redelijk salaris krijgen, onder veilig omstandigheden werken en dat er geen sprake is van kinderarbeid.


2. Repareer je oude en kapotte kleding. 

Door je oude en kapotte kleding te repareren geef je ze nog een tweede leven. In samenwerking met Mended kun je bij ons je oude en kapotte kleding brengen. Wij zorgen er dan voor dat je kledingstuk weer zo goed als nieuw wordt. 


3. Ga naar een Fashion Revolution Week event. 

Laat je inspireren door mensen hun verhalen en ervaringen over de verbeteringen die hebben plaatsgevonden maar ook over de onderwerpen die nog meer aandacht nodig hebben. 


4. Vertel je familie en vrienden over de Fashion Revolution Week. 

Inspireer de mensen om je heen om ook onderdeel te worden van de Fashion Revolution Day/Week en maak op deze manier een verschil in de huidige mode-industrie.

Anna Sophie Slingerland