Algemeen bekend is dat kleding van gerecyclede stoffen veel beter voor het milieu zijn. Het recyclingproces kost natuurlijk ook energie en water waarmee het toch wel enigszins het klimaat belast, maar dit is veel minder dan het proces van nieuwe materialen. In deze blog leggen we je uit welke gerecyclede materialen je onder andere in de Sophie Stone webshop kunt vinden en wat deze precies inhouden. Want als je weet wat je koopt, kun je gemakkelijker duurzame keuzes maken.

Kleding van gerecycled nylon

Gerecycled nylon is een van de gerecyclede stoffen die je voorbij hebt kunnen zien komen in de Sophie Stone webshop. Een item gemaakt van dit materiaal is bijvoorbeeld de SilverTech Workout bra (89% gerecycled nylon) van Organic Basics. Volgens Organic Basics gaat de gerecyclede versie van deze stof zelfs langer mee dan de hoogste standaard nylon. Maar wat betekent gerecycled nylon precies en wat maakt het nou zo duurzaam?

Gerecycled sportkleding  Gerecycled sportkleding

Het gerecycled nylon waar Organic Basics gebruik van maakt is GRS gecertificeerd. GRS staat voor Global Recycling Standard, wat betekent dat stoffen die gecertificeerd zijn met dit label zijn gecontroleerd op maatschappelijke, ecologische en chemische impact en voldoen aan de eisen. En wat maakt het dan duurzaam? Volgens Organic Basics heeft de productie van gerecycled nylon 80% minder water nodig en stoot het zelfs 90% minder CO2 uit. Daarnaast is het gerecycled nylon gemaakt van textielafval dat al vóór consumptie is ontstaan, wat anders bij het vuilnis zou belanden. Door het te recyclen kunnen deze stoffen toch worden gebruikt en is de milieubelastende productie die nodig was voor deze stoffen niet voor niets geweest.

Kleding van gerecycled polyester

De stof polyester is verre van duurzaam, want polyester is eigenlijk gewoon plastic. Maar dat veel kledingitems gemaakt worden van deze stof is erg logisch. Polyester gebruiken als stof voor kleding heeft namelijk veel voordelen: het is bijvoorbeeld sneldrogend, het kan waterdicht zijn en het kreukt niet. Een andere optie met dezelfde voordelen maar dan duurzamer is dan ook gerecycled polyester, waar onder andere de buitenstof van de fantastische winterjassen van Embassy of Bricks and Logs volledig van zijn gemaakt. Ook de sneakers en jassen van Ecoalf zijn gemaakt van gerecycled polyester.

winterjas  Winterjas

Ook de binnenkant van deze jas is van gerecycled materiaal, namelijk van gerecycled PET van plastic afval uit de zee (rPET). rPet is een vorm van gerecycled polyester, gemaakt van omgesmolten plastic van onder andere plastic flessen. Dit is natuurlijk een ontzettend goede oplossing: de plastic verpakkingen kunnen op deze manier geen verdere schade meer aanrichten aan het milieu. In plaats daarvan kunnen ze nuttiger worden gebruikt door er textiel van te maken op een manier die ook nog eens minder milieuvervuilend is. Want ook hier zorgt de productie van de gerecyclede versie voor zo’n 90% minder CO2 uitstoot dan die van traditioneel polyester.

Gerecycled sportkleding  Gerecycled sportkleding

De nieuwste Sophie Stone aanwinst Girlfriend Collective ontwerpt sportkleding van gerecycled PET. De leggings en sport BH's zijn gemaakt van 79% gerecycled polyester en 21% spandex, gecertificeerd met het Oeko-tex certificaat. De leggings bestaan uit ongeveer 25 gerecyclede plastic waterflesjes en de BH’s van zo ongeveer 11 gerecyclede plastic waterflesjes. 

Aava Averie badpak | Sophie Stone

De badpakken en bikini's van het merk AAVA x Averie zijn gemaakt van Econyl: dit is gerecycled oceaanplastic zoals plastic flessen die in zee beland zijn en vissersnetten. 

Guppy

Guppyfriend waszak 

Toch blijft ook bij het wassen van de gerecyclede versie van polyester en nylon het probleem van het vrijkomen van microplastics bestaan. Deze microvezels zijn namelijk ontzettend klein en kunnen daarom niet gefilterd worden, waardoor ze weer met gemak in de oceaan belanden. Maar het blijft een feit dat recyclen altijd beter is dan nieuw produceren. En met een speciale waszak (zoals de alom bekende Guppyfriend) is het zelfs mogelijk om de in je wasmachine vrijgekomen microplastics op te vangen. De Guppyfriend waszak is hier te koop bij Sophie Stone.

Anna Sophie Slingerland