Zoals je waarschijnlijk al weet gaat er in de fast-fashion industrie veel mis als we kijken naar de impact op mens, dier en milieu. Daarom kiezen wij er bij Sophie Stone voor om alleen slow-fashion items aan te bieden die met minimale impact onder eerlijke omstandigheden zijn geproduceerd. Naast de kledingindustrie is er in de voedselindustrie ook nog veel ruimte voor verbetering als het gaat om de impact op dier en milieu. Zo vindt er voor de productie van dierlijke producten veel dierenleed plaats en heeft het een grote impact op het milieu door ontbossing en vervuiling van water. 

Steeds meer mensen worden zich hier bewust van en kiezen ervoor om vegan te gaan eten. Dit houdt in dat je volledig plantaardig eet en dus geen producten eet die vlees, vis, melk, yoghurt, eieren of honing bevatten. Dit alles om de impact op dier en milieu te verkleinen, maar ook voor je eigen gezondheid. Zo blijkt dat door vegan te eten je minder risico loopt op hart- en vaatziekten, diabetes, een hoge bloeddruk en kanker.

Lijkt het je leuk om eens wat vegan recepten uit te proberen en wat vaker plantaardig te eten? Dan hebben wij voor jou een aantal leuke social-media accounts verzameld die je kunnen inspireren om bewuster stil te staan bij wat je eet en duurzame keuzes te maken. Samen maken we het verschil!

Lisa Goes Vegan

Instagram: @lisagoesvegan
TikTok: @lisagoesvegan

vegan social media

Vroeger kon ze enorm genieten van vlees en smulde ze van een paar lekkere bitterballen of spareribs, maar tegenwoordig is Lisa volledig vegan. Sinds ze zich begon te verdiepen in waar ons eten vandaan komt besloot ze voor de dieren, de aarde en haar gezondheid om plantaardig te gaan eten. En dat voelde zó goed, dat ze nu echt niet meer anders wil. Veel mensen stellen Lisa de vraag wat je nu eigenlijk nog kan eten als je geen vlees, vis, zuivel en eieren eet. Om inzicht te geven in wat ze dan wél eet en hoe makkelijk en gezond dat is, is ze haar vegan lifestyle gaan delen middels haar website en Instagram- en TikTok-account

Op de website van Lisa Goes Vegan (www.lisagoesvegan.com) is ook een blog te vinden met allerlei leuke artikelen, van lekkere recepten tot aan tips voor vegan-friendly vakantiebestemmingen. Daarnaast heeft ze ook twee kookboeken uitgebracht met vegan comfortfood en makkelijke recepten. Kortom: genoeg inspiratie!

Plant Based Dennis

Instagram: @plantbased_dennis
TikTok: @plantbased_dennis

Vegan social media

Plant Based Dennis, oftewel Dennis Vink, is bioloog en gespecialiseerd in diergedrag, -welzijn en -ethiek. Hij heeft een enorme passie voor fitness, rechtvaardigheid en duurzaamheid en maakte daarom in 2016 de overstap naar een vegan lifestyle. Tot aan zijn tweeëntwintigste levensjaar was hij een echte vleesliefhebber, maar door zijn studie leerde hij over het gedrag en welzijn van dieren wat hem bewust maakte van de impact op dier, natuur en klimaat. Pas later ontdekte hij dat vegan eten ook voordelen had op zijn gezondheid en sportprestaties.

Nadat hij al een tijdje vegan at, merkte hij dat veel mensen in zijn persoonlijke omgeving geïnspireerd raakten door hem om ook meer plantaardig en duurzaam te leven, waardoor hij in 2020 besloot om platform Plantbased Dennis op te richten (www.plantbaseddennis.nl). Op deze manier deelt hij onder andere recepten, tips en leuke vegan hotspots om de overstap naar een duurzame en vegan lifestyle zo makkelijk mogelijk voor je te maken.

Quirine Smit (The Vegan Effect)

Instagram: @quirinesmit
TikTok: @quirinesmit

Vegan social media

Naast haar baan als Content Growth & Influencer Marketing Manager bij HelloFresh is Quirine Smit oprichtster van The Vegan Effect (www.theveganeffect.nl), een persoonlijk blog over een vegan leefstijl. De naam ‘The Vegan Effect’ is gebaseerd op het ‘vlindereffect’ waarbij een kleine verandering een groot effect kan hebben. Hiermee wil ze mensen bewust maken dat je meer invloed hebt dan je denkt en dat jouw keuzes zeker bijdragen aan het verschil.

Op haar blog en Instagram- en TikTok-account deelt ze onder andere artikelen met recepten, leuke hotspots in heel de wereld en tips voor als je vegan bent en gaat reizen. Super handig! Verder deelt Quirine ook veel over het moederschap en hoe ze dit combineert met haar vegan lifestyle en heeft ze een ‘Easy Vegan E-Book’ uitgebracht met 15 recepten om een vegan lifestyle simpel en toegankelijk te maken.

Vegafoodness

Instagram: @vegafoodness
TikTok: @vegafoodness

Vegan social media

Dianne is oprichtster, receptontwikkelaar en foodfotograaf van Vegafoodness (www.vegafoodness.nl). Via dit blog inspireert ze anderen met haar vegan recepten, omdat ze ervan overtuigt is dat plantaardig eten veel voordelen voor je gezondheid biedt en ze het belangrijk vindt voor milieu en dier.

Op haar blog deelt ze heerlijke recepten uit heel veel verschillende wereldkeukens en deelt ze naast gezonde recepten ook lekkere comfort food recepten. Hiermee wil ze laten zien dat de juiste balans tussen gezond en ongezond belangrijk is. Zo wil ze wanneer ze buiten de deur eet nog wel eens een uitzondering maken voor een vegetarisch in plaats van vegan gerecht, als het restaurant geen vegan opties heeft. Op deze manier laat ze zien dat je niet perfect hoeft te eten en dat het vooral belangrijk is om te doen waar jij je goed bij voelt.

Veggilaine

Instagram: @veggilaine
TikTok: @veggilaine

Vegan social media

Ghislaine heeft een eigen foodblog op Instagram waar ze anderen inspireert met haar plantaardige recepten. Het was voor haar heel makkelijk om de overstap naar plantaardig koken te maken, omdat haar moeder haar vegetarisch heeft opgevoed. Door de interesse van haar persoonlijke omgeving in wat ze nu eigenlijk kookte besloot ze haar Instagrampagina op te zetten zodat ze al haar recepten en leuke hotspots kon delen.

Haar belangrijkste boodschap die ze wil meegeven aan haar volgers is dat eten echt om balans draait en dat je niet meteen all the way hoeft te gaan wat betreft plantaardig eten. Als je besluit dat je plantaardig wilt eten kun je dit ook gewoon in kleine stapjes doen en je bent niet meteen een slechte veganist als je een keer niet vegan eet. Want ook met de kleine stapjes draag je al zoveel bij!

Oh My Pie!

Instagram: @oh.my.pie
TikTok: @oh.my.pie

Vegan social media

Oh My Pie! (www.ohmypie.nl) is opgericht door Marike. Ze is ondernemer op gebied van glutenvrij bakken, food fotograaf, receptontwikkelaar en auteur. Zo heeft ze twee boeken geschreven genaamd ‘Oh My Pie’ en ‘Bakken Zonder Tarwe’. Dit begon allemaal toen ze er tien jaar geleden achterkwam dat ze coaliakie heeft: een auto-immuunziekte waardoor je ziek wordt van gluten. Om haar beter te verdiepen in wat haar lichaam nodig had ging ze een studie orthomoleculaire voeding doen waar ze leerde over het bakken van taarten in alle soorten, gemaakt van enkel natuurproducten. Naast dat ze altijd glutenvrij eet, eet ze ook lactosevrij én veel vegan. Dit hielp haar enorm, waardoor ze uiteindelijk geen lichamelijke klachten meer ervaarde en voeding haar medicijn was geworden. Nu inspireert ze via haar website, Instagram- en TikTok-pagina anderen om glutenvrij te eten.

Wat uniek is aan het bedrijf van Marieke is dat ze ook Masterclasses aanbiedt en zelfs een Oh My Pie! Academy heeft opgericht. Hiermee helpt ze anderen die tegen glutenvrije bakproblemen aanlopen in de praktijk door tools aan te bieden en door jou uitgekozen recepten te personaliseren in een glutenvrije variant.

World Vegan Day

Dinsdag 1 november is het World Vegan Day, een mooi moment om een eerste stapje te zetten in het bewustzijn over wat je eet. Heb jij tijdens het lezen van dit blog ook zo’n zin gekregen in al deze heerlijke vegan gerechten? Probeer dan een keer een plantaardig recept, eet een dagje geen vlees of bak een vegan taart. Doe waar jij je goed bij voelt en weet dat jij door jouw bewustere en duurzamere keuzes bijdraagt aan een betere wereld voor mens, dier en milieu. Als we allemaal kleine stapjes zetten, zorgt dat uiteindelijk voor het grote verschil!

Anna Sophie Slingerland