Hennep als kledingmateriaal

Hennep is een zogenaamde bastvezel en wordt gemaakt van de stengels van de hennep plant. Het is een van de oudste grondstoffen voor textiel en werd vooral voor de massaproductie van katoen (in de 17e en 18e eeuw) veel gebruikt in kleding. Hennep is een hooggewaardeerd natuurproduct dat wordt toegepast in innovatieve modestoffen en interieurstoffen.

Duurzaamheid hennep

 Hennep wordt beschouwd als een van de meest duurzame textielvezels. Tijdens zijn groeiperiode heeft de plant geen irrigatie nodig, hennep heeft weinig natuurlijke vijanden (insecten) en hoeft daarom niet te worden behandeld met pesticiden. Omdat het zo snel groeit (tot vier meter hoog in slechts enkele maanden) maakt onkruid geen kans en zijn ook onkruidbestrijders onnodig. Overal, in Europa, Amerika en China wordt hennep op nagenoeg biologische wijze geteeld. Hennep is een natuurproduct, 100% afbreekbaar en prettig aanvoelend.

Bovendien zijn vezels van hennep zijn sterker dan katoen. Dat geeft kledingstukken een langere levensduur, maar maakt de stof soms ook wat stugger.

Kleding van hennep

De hennepvezel heeft specifieke eigenschappen die hem onderscheiden van de meeste andere kledingmaterialen en hem uniek maken. De hennepvezel bevat weinig lucht en heeft geringe isolerende kwaliteiten. Daardoor voelt kleding van hennep altijd fris en koel aan, wat het tot een ideaal materiaal maakt om er zomerkleding van te maken. Daar komt bij dat hennep goede vochtregulerende eigenschappen heeft. Het neemt vocht snel op en staat het vervolgens ook weer snel af aan de buitenlucht. Op warme dagen helpt dit bij het reguleren van het microklimaat tussen lichaam en kleding.


Hennep wordt goed verdragen als het direct op de huid wordt gedragen, ook al is het wat stugger en minder elastisch dan bijvoorbeeld katoen en is het daardoor ook wat minder soepel. Deze eigenschappen leiden er ook toe dat hennep vrij snel kreukt, tenminste wanneer het is toegepast in een geweven stof. Maar dat is een eigenschap die door sommigen ook weer wordt beschouwd als een 'natuurlijke charme'.

Hennep x katoen mix

Hennep wordt vaak gemixt met stoffen zoals biologisch katoen, hierdoor ontstaat een stof die zacht aanvoelt met een luxe uitstraling. Het toevoegen van hennep aan een katoenen kledingstuk verlaagt de ecologische footprint aanzienlijk: Voor hennep is zo’n 50% minder water nodig dan voor de meeste stoffen en is dus een stuk duurzamer.

Ons Spaanse merk Thinking Mu gebruikt hennep regelmatig in haar collecties.