Gerecyclede wol | Sophie Stone

Wat is gerecyclede wol?

Bij gerecyclede wol kun je onderscheid maken tussen pre-consumer en post-consumer gerecyclede wol:

  • De pre-consumer is  wordt gemaakt van losse draadjes wol die tijdens het weven van de wol in de weefmachines onder uit de machine vallen. Normaal worden deze opgeruimd en als afval weggevoerd. Maar waarom zou je deze wol, die natuurlijk hartstikke nieuw is, niet hergebruiken?
  • Post-consumer: bijv. wollen truien die mensen niet meer dragen worden ingeleverd. Deze ingeleverde items worden op kleur geselecteerd en vervolgens door kaarden tot vezels verkleind. Dit wordt vervolgens opnieuw gesponnen om al gekleurde gerecyclede garens te verkrijgen, waardoor het water- en chemicaliënverbruik aanzienlijk wordt verminderd in vergelijking met de productie van nieuwe garens.

 

Gerecyclede wol is duurzamer

Gerecyclede wol is duurzamer | Sophie Stone

Zoals je hierboven in de afbeelding ziet wordt er 99% minder water verbruikt, 76% minder energie en 92% minder CO2 uitgestoten bij het maken van een item van gerecyclede wol versus nieuwe wol.

 

Kleding van gerecyclede wol

Wol is lekker warm en het kan tot 30 procent van zijn eigen gewicht aan vocht, waterdamp en zweet opnemen zonder dat het onbehagelijk wordt in het dragen. Het laat het opgenomen vocht ook weer makkelijk los waardoor het kan verdampen. Daardoor voelt wollen kleding niet nat en klam aan.

Daarnaast hoeft wol niet vaak gewassen te worden omdat het nauwelijks geur opneemt en vuilafstotend is. Het is vaak genoeg om een wollen trui even in de douchecabine nadat je gedoucht hebt zodat het met een beetje stoom weer helemaal fris is. 

Gerecyclede wol wassen

Wol houdt nauwelijks geur vast dus hoeft niet vaak gewassen te worden. Vaak is even 'luchten' al voldoende. Als je wol wast, kun je dat het beste voorzichtig doen: 

  • Was het op een speciaal wolprogramma van je wasmachine en centrifugeer met een toerental van maximaal 1.200 tpm.
  • Gebruik een speciaal wasmiddel voor wol- of delicate was.
  • Laat het horizontaal drogen! Verticaal drogen aan een wasrek- of lijn rekt het materiaal uit, dus dat wil je vermijden.