Gerecycled kasjmier wol | Sophie Stone

Wat is gerecyclede kasjmier wol?

Kasjmierwol, afkomstig van de kasjmiergeit, staat bekend om zijn uitzonderlijke zachtheid en isolerende eigenschappen. Traditioneel wordt kasjmier gezien als een van de meest luxueuze materialen in de mode-industrie. 

 

Het proces van gerecycled kasjmier

Het proces van het recyclen van kasjmier begint met het verzamelen van overtollige of gebruikte kasjmierproducten, zoals truien, sjaals en dekens. Deze worden vervolgens gesorteerd op kleur en kwaliteit. De vezels worden gereinigd, ontdaan van onzuiverheden en verwerkt tot nieuwe garen.

In vergelijking met het traditionele productieproces van kasjmier, waarbij geiten moeten worden gefokt en geschoren, is het recyclen van kasjmier aanzienlijk milieuvriendelijker. Het minimaliseert de vraag naar nieuwe grondstoffen en vermindert de negatieve impact op het milieu.

  

Gerecyclede kasjmier wol is duurzamer

Gerecycled kasjmier | Sophie Stone

Zoals je hierboven in de afbeelding ziet wordt er 66% minder water verbruikt, 67% minder energie en 85% minder CO2 uitgestoten bij het maken van een item van gerecyclede kasjmier wol versus nieuwe kasjmier wol.

 

Voordelen van Gerecycled Kasjmier

Het gebruik van gerecycled kasjmier biedt diverse voordelen, zowel voor het milieu als voor jou als klant:

1. Duurzaamheid: Door gebruik te maken van gerecyclede materialen, vermindert kleding van gerecycled kasjmier de druk op natuurlijke hulpbronnen en vermindert het de hoeveelheid textielafval.

2. Kwaliteit: Gerecycled kasjmier behoudt de kenmerkende zachtheid en warmte van traditioneel kasjmier, waardoor consumenten kunnen genieten van hoogwaardige kledingstukken zonder compromissen te sluiten.

3. Ethiek: Het gebruik van gerecyclede materialen draagt bij aan een meer ethische en verantwoorde benadering van modeproductie, omdat het de afhankelijkheid van arbeidsintensieve en potentieel schadelijke processen vermindert.

4. Trendsetter: Merken die kleding van gerecycled kasjmier omarmen, kunnen zich positioneren als voorlopers in duurzame mode en inspiratie bieden aan andere spelers in de industrie om soortgelijke praktijken te omarmen.

 

Kleding van gerecyclede kasjmier wol

Kasjmier is een van de allerzachtse wolsoorten die er is. Ook wanneer je wol snel vindt kriebelen verdraag je kleding van kasjmier waarschijnlijk wel. Kasjmier is ook lekker warm en het kan tot 30 procent van zijn eigen gewicht aan vocht, waterdamp en zweet opnemen zonder dat het onbehagelijk wordt in het dragen. 

Daarnaast hoeft kasjmier wol niet vaak gewassen te worden omdat het nauwelijks geur opneemt en vuilafstotend is. Het is vaak genoeg om een kasjmier wollen trui even in de douchecabine nadat je gedoucht hebt zodat het met een beetje stoom weer helemaal fris is. 

Gerecyclede kasjmier wol wassen

Kasjmier wol houdt nauwelijks geur vast dus hoeft niet vaak gewassen te worden. Vaak is even 'luchten' al voldoende. Als je wol wast, kun je dat het beste voorzichtig doen: 

  • Was het op een speciaal wolprogramma van je wasmachine en centrifugeer met een toerental van maximaal 1.200 tpm.
  • Gebruik een speciaal wasmiddel voor wol- of delicate was.
  • Laat het horizontaal drogen! Verticaal drogen aan een wasrek- of lijn rekt het materiaal uit, dus dat wil je vermijden.