Wat is biologische wol?
Wat is biologische wol?
Het 'biologische' bij biologische wol gaat zowel over de manier waarop de schapen worden gehouden als op de manier waarop de ruwe wol bewerkt wordt.
Dat betekent voor de schapen dat:
- het gras wat ze grazen niet is bewerkt met bestrijdingsmiddelen en kunstmest
- ze geen preventieve antibiotica krijgen
- ze vrij de ruimte hebben om te grazen en bewegen
- ze op een rustige, vriendelijke manier worden geschoren, waarbij verwondingen worden vermeden
- dat er geen 'mulesing' wordt toegepast (een wrede techniek waarbij de huid rondom de staart van het schaap zonder verdoving wordt weggehaald).
Daarnaast wordt de ruwe wol van de schapen:
- niet behandeld wordt met schadelijke chemicaliën, milieubelastende ontvetters (zoals chloor) of giftige verfstoffen
- wordt er gebruik gemaakt van een gesloten systeem
GOTS-gecerticifeerde biologische wol
GOTS is meest bekende en vergaande keurmerk voor biologisch textiel. Het goede van GOTS is dat het zowel naar de milieuvriendelijkheid van een materiaal of kledingstuk als de arbeidsomstandigheden waaronder het is ontstaan kijkt. Kleding van biologisch wol dat het GOTS keurmerk draagt, is gegarandeerd van biologisch oorsprong, de verwerking van de gebruikte wol voldoet aan strenge milieu-eisen en de gebruikte verf is milieuvriendelijk.
Kleding van biologische wol is
- Temperatuur regulerend: schapen wonen in gebieden met temperatuurschommelingen. Hun wol is in staat hen zowel voor grote warmte als tegen extreme kou te beschermen. De wol zal bij het dragen zal de lichaamstemperatuur aannemen.
- Absorbeert geen geur: in tegenstelling tot katoen hoeft wol niet vaak gewassen te worden, het neemt geuren nauwelijks op. Even luchten is vaak genoeg om het kledingstuk weer fris te kunnen dragen.
- Vochtabsorberend en ademend: wol heeft de eigenschap vocht op te nemen en naar de droge kant van de stof te transporteren. Hierdoor voelt het altijd droog en comfortabel aan.
- Waterafstotend: wol houdt water goed tegen, doordat druppels op het 'vette' laagje van wol blijven liggen.
Biologische wol wassen
Wol houdt nauwelijks geur vast dus hoeft niet vaak gewassen te worden. Vaak is even 'luchten' al voldoende. Als je wol wast, kun je dat het beste voorzichtig doen:
- Was het op een speciaal wolprogramma van je wasmachine en centrifugeer met een toerental van maximaal 1.200 tpm.
- Gebruik een speciaal wasmiddel voor wol- of delicate was.
- Laat het horizontaal drogen! Verticaal drogen aan een wasrek- of lijn rekt het materiaal uit, dus dat wil je vermijden.