FSC Viscose

Viscose is een van de meest gebruikte materialen in de mode-industrie. De stof is gemaakt van bamboe of houtpulp. Viscose is erg zacht en heeft een luxe uitstraling. Bij de productie van viscose is minder water nodig dan conventioneel katoen en de stof wordt dan ook als duurzamer gezien.

In tegenstelling tot FSC-viscose komt de gebruikte bamboe bij gewone viscose uit niet-duurzame bosbouw en wordt er gebruik gemaakt van een chemisch oplosmiddel om de viscose zacht te maken. Dit middel wordt niet in een closed-loop systeem behandeld en kan dus in het milieu terecht komen. 

FSC

FSC-viscose is een duurzamere variant viscose. FSC staat voor Forest Stewardship Council en viscose met dit keurmerk is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen kan gebruikt worden zonder dat dit ten koste gaat van de biodiversiteit van het bos waaruit het afkomstig is. Er zijn verschillende criteria waaraan een bos moet voldoen om als duurzaam bestempeld te worden. Het uitgangspunt van deze bossen is dat er selectief gekapt wordt en er zoveel mogelijk flora en fauna blijft bestaan.

Kleding van FSC-viscose

Kleding van FSC-viscose heeft veel voordelen. Viscose is een zachte en soepele stof die tevens ook zeer geschikt is voor warm weer doordat het materiaal goed ademt. Viscose is wel een kreukgevoelige stof en vraagt dus om licht onderhoud.