Verzorging van je Veja sneakers 

Hoe maak je je Veja sneakers schoon? Sneakers worden snel vies. Maar hoe maak je sneakers het beste schoon? De sneakers van Veja bestaan uit verschillende onderdelen waardoor ze allemaal net iets anders verzorgd moeten worden. Hieronder geven we je een aantal schoonmaak tips.

Sneakers van katoen/flannel schoonnmaken

Voor Veja sneakers met een buitenlaag van katoen/flannel (aantal Venturi modellen, SDU flannel) is het belangrijk dat je ze niet in de wasmachine doet ondanks dat ze van katoen zijn. Door de hitte kunnen de rubberen (of leren) onderdelen losgaan van de canvas stof. De veters zou je eventueel wel in de wasmachine kunnen doen. De rest van de sneakers moet je altijd met de hand schoonmaken. Wrijf eerst eventueel het grove vuil met een doek van de schoen af. Je kunt vlekken die daarna nog zichtbaar zijn het beste schoonmaken met koud water en Marseille zeep. Gebruik eventueel een oude tandenborstel om hardnekkige vlekken weg te schrobben. Dep het oppervlak daarna droog en laat de sneakers aan de lucht drogen.

Tips om leren sneakers schoon te maken

Voor de Veja sneakers van leer geldt dat ze over het algemeen makkelijker schoon te maken zijn omdat vlekken niet in de het materiaal trekken zoals bij katoen/flannel. Onderhoud het gladde leer van de schoenen met een vochtige doek en periodiek met een specifieke productspray of crème. Je merkt misschien wel dat je leren schoenen snel strepen en krassen vertonen. Een oplossing daarvoor is een mengsel van koud water en natuurazijn. Giet wat water en de azijn in gelijke delen in een bak en wrijf met een oude doek goed over het leren oppervlakte heen. Je zult zien dat de vlekken en krassen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Eventuele slijtplekken in leer kun je weer mooi maken door gebruik te maken van schoenpoets. Een leuke duurzame tip om dit zelf te maken is door een oude doek nat te maken en in een potje baking soda te dopen. Wrijf dit over de slijtplek heen en droog daarna met een schone doek. Baking soda werkt voor elke kleur, dus je hoeft nooit meer aparte schoenpoets te halen voor elke kleur schoen.

Sneakers van suède schoonmaken

Suède is een mooie stof die je sneakers een luxe uitstraling geeft. De meeste Veja sneakers bevatten panelen die gemaakt zijn van suède, zowel vegan als dierlijk. Bij suede is het van belang dat het niet nat wordt. Bevat jouw sneaker dus veel suède? Doe ze dan niet aan op een regenachtige dag. Zitten er strepen of vlekken op het suède? Een tip is om deze te verwijderen met een gum. Wrijf rustig over de plek heen en gum de plek makkelijk weg. Een andere manier om van vlekken af te komen is door de schoenen te stomen. Doe hiervoor kokend water in een grote kom en houd de sneakers gedurende 1 á 2 minuten zo’n 10 cm boven de kom zodat de sneaker als het ware gestoomd wordt en het vuil los kan weken. Borstel daarna het vuil voorzichtig van de sneakers af. Onthoud hierbij dat je het beste dezelfde kant op kunt borstelen, in plaats van heen en weer. Pas bij suede op dat je liever geen gebruik maakt van zeep of azijn. Hiermee loop je namelijk het risico dat je schoenen verkleuren.

Zo hou je de binnenzool van je sneakers schoon

Ruiken jouw binnenzolen niet meer fris? Deze kunnen worden onderhouden door ze te boenen of in de wasmachine te doen. Een goede tip hiervoor is het gebruik van azijn (ja dit wondermiddel moet je echt in huis hebben). Neem voor elke schoen een doekje en maak deze nat met een mengsel van azijn en water (verhouding 2 op 1). Knijp de doekjes uit zodat ze vochtig zijn, maar niet te nat. Leg deze doekjes vervolgens in je schoenen en laat dit een nacht staan. De volgende dag haal je ze eruit en laat je je schoenen nog even luchten. Daarna zijn ze weer helemaal fris voor gebruik.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus ga voorzichting met je sneakers om en bescherm ze al voordat je ze gaat dragen. Dit kan met bijvoorbeeld een spray die beschermt tegen vlekken en regen. Er zijn tegenwoordig veel duurzame/milieuvriendelijke sprays te vinden. Kies voor een spray die geschikt is voor alle verschillende materialen in jouw Veja sneaker.

Anna Sophie Slingerland