Gerecycled katoen | Sophie Stone

Wat is gerecycled katoen?

Katoen ken je natuurlijk. Het is de meest gebruikte textielsoort die er is. Gerecycled katoen is er in 2 vormen:

Post-consumer gerecycled katoen (PCR): dit is het soort katoen dat afkomstig is van kledingstukken die zijn verkocht aan en gebruikt door de consument.  

Pre-consumer gerecycled katoen (snijafval): dit is het soort katoen dat afkomstig is van het afval dat ontstaat tijdens het fabricageproces.  

 

Het recyclen van katoen gebeurt op de volgende manier:

  1. Productie afval en/of ingezameld gedragen textiel wordt ingezameld en gesorteerd op kleur. De precisie waarmee dit gedaan wordt, maakt het mogelijk om heldere kleuren garens te produceren zonder deze bij te verven. 
  2. Het katoen wordt machinaal ontdaan van knopen, ritsen en labels en in repen gesneden, waarna het vervolgens in de vervezelmachine terecht komt. De stof wordt als ware gekamd totdat er alleen nog vezels overblijven. 
  3. Deze vezels worden gemengd met nieuwe (biologisch katoen) vezels om de kwaliteit te behouden. Zonder een klein percentage nieuw katoen zouden de vezels niet sterk genoeg zijn om een garen te spinnen. 
  4. De vezels worden nog fijner gekamd en in dezelfde richting gelegd. Dit proces heet kaarden. Van de gekaarde vezel kan een lont worden gemaakt die tot garen wordt gesponnen. 

 

Waarom kiezen voor gerecycled katoen

Gerecycled katoen | Sophie Stone

Tijdens de productie van regulier katoen wordt veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij het duurzamere alternatief, biologisch katoen, wordt minder water gebruikt en geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is dus al een stuk beter. Het mooie van gerecycled katoen is dat er geen nieuwe grondstoffen aan te pas komen.

Zeker PCR is een ontzettend mooi alternatief om dat het het grote afvalprobleem van de mode-industrie aan pakt. Wereldwijd wordt elk jaar 92 miljoen ton textielafval geproduceerd. Door deze materialen opnieuw te gebruiken, wordt afval vermeden en is het milieu er een beetje beter mee af.